MDULS će zajedno sa JLS podržati inovativna rešenja u oblasti zaštite od klimatskih promena u zemlji

0
ilustracija ekologije
Foto: Pixabay.com

„Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave podržava različita, inovativna rešenja na lokalu i podstiče lokalni strateški razvoj u oblasti zaštite od klimatskih promena“, istakla je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović na Prvoj sednici Nacionalnog saveta za klimatske promene.

Ministarka je prisutne podsetila da je MDULS, zajedno sa jedinicama lokalne samouprave, aktivno sarađivalo i sa drugim ministarstvima i međunarodnim partnerima na realizaciji projekata koji za cilj imaju prevenciju elementarnih nepogoda izazvanih klimatskim promenama.

Obradović je dodala i da Ministarstvo, na osnovu  Finansijskog ugovora „Partnerstvo za lokalni razvoj“ između Republike Srbije i Evropske inesticione banke, promoviše projekte kojima se uvode planovi upravljanja životnom sredinom i društvom na lokalnom nivou.

Kako je navedeno u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva, Obradović je navela da će 33 JLS u narednom periodu relizovati 35 različitih projekata, čija je ukupna vrednost 30 miliona evra.

„Iako se suočavamo sa mnogobrojnim izazovima, MDULS će nastaviti da aktivno učestvuje i pruža podršku jedinicama lokalne samouprave u borbi protiv klimatskih promena u zemlji“, naglasila je Obradović, izrazivši očekivanje da će uključivanje civilnog sektora u rad Saveta doprineti transparentnosti procesa planiranja borbe protiv klimatskih promena na nacionalnom nivou.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime