Predstavnici SKGO i JLS iz Srbije na godišnjem sastanku Evropske nedelje lokalne demokratije

0
Foto: Printscreen/SKGO

Godišnji koordinacioni sastanak Evropske nedelje lokalne demokratije (ENLD), na kome je predstavljen izveštaj o aktivnostima na obeležavanju ove manifestacije 2020. godine održan je 26. februara.

“Lokalna demokratija: izgradnja poverenja. Ko-dizajniranje lokalne demokratije zajedno sa građanima i praktikovanje otvorene uprave” je bila tema sastanka.

U ime ENLD skupu su se obratili Andreas Kifer, generalni sekretar Kongresa, Brajoni Rudkin, tematski portparol Kongresa u ENLD, Dimitri Marcenkov, direktor odeljenja za saradnju i spoljne odnose  i Mikel Juhkami, tematski portparol Kongresa u ENLD.

U obeležavanju ENLD 2020. godine, učestvovalo je 204 lokalne samouprave i regionalnih vlasti i njihova udruženja.

Uprkos zdravstvenoj krizi prouzrokovanoj virusom Kovid19, realizovano je rekordnih 508 aktivnosti u 19 zemalja.

Pre predstavljanja pojedinačnih aktivnosti iz zemalja učesnica, Aiben Okali Aktas, koordinatorka ENLD, predstavila je način apliciranja i preuzimanja promotivnih materijala za ENLD 2021. godine.

Aktivnosti Stalne konferencije gradova i opština, kao nacionalnog koordinatora ENLD,  i aktivnosti osam gradova i opština iz Srbije na obeležavanju ENLD 2020. godine predstavili su Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO i Aleksandra Vukmirović, šefica Službe za EU integracije i međunarodnu saradnju SKGO.

U podnevnoj sesiji, skupu su se obratili predstavnici grada Vranja, Zorica Jović, zamenica gradonačelnika grada Vranja i Jasmina Petrović iz Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj grada Vranja, koji su promovisali aktivnosti u obeležavanju ENLD 2020. godine. Pored grada Vranja, sastanku su prisustvovali i predstavnici grada Niša.

Ova dva grada su ovogodišnji dobitnici nagrade – status Partnera ENLD.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime