U Trsteniku počela eksproprijacija zemljišta za potrebe Moravskog koridora

0
bespovratna sredstva za razvoj nedovoljno razvijenih opština
Foto: Ilustracija, Pixabay.com
Eksproprijacija zemljišta za potrebe Moravskog koridora počela je u opštini Trstenik, kroz koju novi auto-put Pojate – Preljina prolazi dužinom od tačno 17,6 kilometara. Prema saznanjima „Novosti“, ponuđena cena kreće se od 183 do 199 dinara po kvadratu.

Milena Turk, predsednica opštine Trstenik, predočava da bi pripremne radnje u vezi sa radovima koji će uslediti na teritoriji Trstenika, trebalo da se završe do marta naredne godine.

– Koridor se već uveliko gradi na potezu Pojate – Kruševac, a na nama je da obezbedimo preduslove da se krene sa radovima i na našoj teritoriji – napominje Turk. – Poreska uprava je odredila projekciju cene zemljišta po kvadratu, na osnovu određenih kriterijuma, uključujući i cene eksproprijacije lokalnih samouprava u okruženju. Poljoprivrednici su zadovoljni ponudom.

U Kruševcu je tokom prošle godine izdato više od 2.000 rešenja o eksproprijaciji. Lokalna poreska uprava i u slučaju Trstenika daje procenu vrednosti kvadrata poljoprivrednog zemljišta, ali se posebno tretiraju i objekti koji su predmet postupka, zemljišta sa zasadima i parcele građevinskog rejona.

Radovi na prvom digitalnom auto-putu koji spaja Rasinski, Raški i Moravski okrug, kao i koridore 10 i 11, gradi se tačno godinu dana. Najsavremenija putna infrastruktura imaće 112 kilometara prolaziće kroz slivove Zapadne, Južne i Velike Morave, a pored Trstenika, i kroz Ćićevac, Kruševac, Vrnjačku Banju, Kraljevo i Čačak.

Za Trsteničane je posebno važno uređenje sliva Zapadne Morave, koja je u više navrata, a posebno tokom 2014, 2016. i 2019. godine plavila njihov kraj.

– Od izuzetnog nam je značaja regulacija reke, kako je predviđeno projektom koridora, jer je izlivanje ostavilo trajne posledice – kaže Milena Turk. – Sa trajnim rešenjem problema reka i pritoka zaštitiće se stanovništvo i poljoprivredne kulture i moći ćemo da kažemo da smo definitivno rešili problem sa poplavama.

NA teritoriji Rasinskog okruga trenutno se gradi most dugačak 496 metara kod Jovaničke reke u Ćićevcu, kamp-naselje za oko 1.400 radnika i deonice puta kod Kruševca – dva kilometra severne zaobilaznice. Trenutno je oko 450 radnika i 112 jedinica mehanizacije angažovano na izgradnji koridora.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime