Kruševac dobitnik nagrade za unapređenje rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou

0
Foto: Grad Kruševac

U zgradi Vlade Republike Srbije u Beogradu uručena su godišnja priznanja gradovima i opštinama koji su ostvarili napredak u rodnoj ravnopravnosti u 2020. godini. U ime grada Kruševca nagradu je primila gradonačelnik Jasmina Palurović.

Svečanosti su prisustvovali i ministri dr Zorana Mihajlović, Jadranka Joksimović, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Matea Norčić Štamcar i direktorka kancelarije UN Women u Srbiji Milana Rikanović.

Drugu godinu zaredom KTRR, u saradnji sa UN Women, dodeljuje godišnje nagrade, i to u pet kategorija: priznanje za rad lokalnog mehanizma za rodnu ravnopravnost koje je dobila opština Aranđelovac, priznanje za angažovanje i koordinaciju lokalne samouprave i drugih aktera na polju unapređenja rodne ravnopravnosti koje su dobili opština Knić i grad Kruševac, priznanje za inovativne politike i prakse u rodnoj ravnopravnosti dobio je grad Sombor i posebno priznanje za odgovor na ublažavanje posledica epidemije koronavirusa dobila je opština Raška.

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović izjavila je da nije jednostavno politiku koja se donosi na nacionalnom nivou sprovesti na nivou lokalnih samouprava, tako da je ona ponosna na sve dobitnike ovogodišnjih priznanja za unapređenje rodne ravnopravnosti na lokalu jer čine sve da stvore bolje uslove za svoje sugrađanke. Svaka kriza stvori i određene probleme, ali nas i uči da budemo jedinstveni, bolji i efikasniji.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je da suština kohezione politike počiva na ravnopravnom regionalnom razvoju, koji nije moguć bez uključivanja žena, kao što ni rodne ravnopravnosti nema bez ekonomskog osnaživanja žena.

„Srbija je pokazala da ne kaska za zemljama EU u pogledu rodne ravnopravnosti. Imamo žene u najvišim strukturama političkog odlučivanja, što se dalje preliva i na lokalni nivo. Ovaj trogodišnji projekat se finansira iz IPA fondova jer suština je da sve najbolje evropske tekovine, od infrastrukture do rodne ravnopravnosti, budu dostupne građankama i građanima Srbije“, rekla je Joksimovićeva.

Matea Norčić Štamcar, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji, podsetila je da je rodna ravnopravnost jedna od osnovnih evropskih vrednosti i imperativ razvoja.

„Rodna ravnopravnost mora postati deo svakodnevnog života. Pozdravljamo ideju KTRR za godišnje nagrade jer dobre prakse treba pohvaliti i podstaći i druge. EU će nastaviti da bude glavni partner Vladi Srbije u procesu unapređenje ove oblasti“, rekla je ona.
Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović rekla je da je naš grad baveći se statistikom došao do poražavajućih podataka kada je reč o rodnoj ravnopravnosti i da smo u želji da konkretno podržimo žene, naročito one iz seoskih područja, pokrenuli program zapošljavanja u kojem je u 2019. godini učestvovalo 63% žena, za razliku od 2017. kada ih je bilo samo 37%.

Grad Kruševac je i za narednu godinu za program samozapošljavanja planirao oko 9 miliona dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime