Mreža 5G nije bauk

0

Mreža 5G je nova generacija wireless (bežičnog) tehnološkog standarda i mobilne mreže koja je došla nakon 3G i 4G. Dizajnirana je  da virtuelno i digitalno povezuje svaku osobu, svaki dom i svaku organizaciju u potpuni digitalni i pametni svet. 

Za Naša mesta piše SRĐAN LUČIĆ
Za Portal Naša mesta priredila Mara Popins

 

Pogrešna tumačenja donela su strah od 5G tehnologije, rekao je za četrnaesti broj časopisa Naša mesta Goran Ličanin, direktor za industrijski razvoj i ekosistem veštačke inteligencije i klauda, za Istočnu i Centralnu Evropu i Nordijske zemlje, u globalnom tehnološkom gigantu Huavej.

Foto: Ilustracija, Pixabay

„Pre svega, čitaoci treba da znaju da postoje jasni i precizni zakoni u svakoj zemlji kao i međunarodni standardi koji se poštuju ne samo u razvoju nego i pri instalaciji mobilnih mreža. Na primer, tačno je definisano koliko blizu sme biti instaliran mobilni predajnik, kao i snaga samog predajnika u odnosu na najbližeg korisnika“.

Zračenje 5G tehnologije, o kojem se najviše priča, mnogo je manje od jedne mikrotalasne rerne ili frižidera, čak i televizora. Zanimljivo je, kada pričamo o zračenju, da je mobilni telefon štetniji nego sam 5G signal, dodao je sagovornik časopisa Naša mesta.

Brža od ljudskog mozga

Nije samo brzina prenosa podataka (nekoliko gigabajta u sekundi) ono što donosi prednost. Najvažnije je vreme reakcije prenosa, ili zadrška u prenosu signala.

„Vreme reakcije u prenosu signala ili takozvana „latenca” ljudskog mozga je oko tri milisekunde. Zadrška prenosa signala kod 5G mreže je jedna milisekunda, što je tri puta brže od ljudskog mozga! Ovakvo rešenje nam dozvoljava da svuda gde je potrebna reakcija sistema bliska realnom vremenu, 5G će moći da bude medijum za konekciju. To u svakom pogledu transformiše industriju i omogućava da industrijski kompjuteri ne moraju da budu uz proizvodne linije i vezani optičkim kablom, već na mnogo većem rastojanju i da servisiraju više proizvodnih linija u isto vreme“.

Foto: Ilustracija, Pixabay

Za korisnike interneta i telefona verovatno je najzanimljivije što će moći bilo gde da gledaju filmove visoke rezolucije, igraju igrice ne razmišljajući da li im je dobar kablovski internet, kao i da za razonodu i edukaciju koriste napredne tehnologije poput VR (virtuelna realnost).

Još jedna važna karakteristika ove tehnologije jeste je da će  unutar jednog kvadratnog kilometra, mobilna mreža moći da poveže i obezbedi konekciju visokog kvaliteta za približno milion IoT uređaja (IoT – Internet stvari ili Internet inteligentnih uređaja). Ovo je važno jer, po proceni „Gartnera“, svake sekunde u svetu više od 300 ovakvih uređaja biće kupljeno ili instalirano, rekao je Goran Ličanin u intervjuu objavljenom u četrnaestom broju časopisa Naša mesta.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime