Svako mesto ima nešto posebno

0
Glumica Vanja Nenadić
Glumica Vanja Nenadić: Moramo više negovati prirodu Foto: Katarina Marković

Mlada glumica Vanja Nenadić rođena je u Somboru, ali je ljubav prema glumačkoj profesiji sa svega devetnaest godina dovodi u Beograd, gde upisuje a potom i završava studije glume, na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesorke Gordane Marić. Od 2016. godine, stalni je član ansambla Narodnog pozorišta u Somboru. Zapažene uloge ostvarila je u filmovima „Izgleda da smo sami“, „Bićemo prvaci sveta“, i u seriji „Ubice mog oca“. Šira publika ju je zavolela u ulozi Lole, u filmu ali i u istoimenoj seriji reditelja Milana Karadžića „Biser Bojane“, za koju je na Filmskom festivalu u Nišu dobila nagradu za debitantkinju godine. Ovu mladu umetnicu koja brižljivo gradi svoju karijeru možemo gledati i u raznim, često nagrađivanim pozorišnim predstavama širom Srbije, kao što su „Izbiračica“, „Jami distrikt“ u režiji Kokana Mladenovića, „Čudo u Šarganu“, „Tenor na zajam“, „Kad bi Sombor bio Holivud“, kao i u trenutno aktuelnoj petočasovnoj predstavi NP Sombor, „Semper idem“, prema remek-delu XXI veka u srpskoj književnosti Đorđa Lebovića, a u režiji Gorčina Stojanovića. Zahvaljujući poslu kojim se bavi često putuje na različita mesta širom Srbije koja, kako ističe, možda ne bi imala prilike privatno da poseti.

Šta Vas uvek vraća mestu odakle ste zapravo krenuli?
Mamina supa. Porodica. Mir. Bođoši. Fijaker. Pozorište. Kanal. Vreme, kog odjednom ima na pretek.

Postoji li posebno mesto u koje se uvek i najradije vraćate?
Tara i sve oko nje. Tek počinjem da istražujem to mesto ali već sam se zaljubila u ceo taj predeo i jedva čekam da mi se pokaže u svom punom sjaju.

Koliko ste imali prilike da putujete po našoj zemlji, službeno ali i privatno?
Putovala sam privatno, još kao dete, ali je predivno što je moj posao vezan za putovanja. Nekada jeste naporno, to moram priznati, ali zato često posetim mesta na koja privatno možda ne bih otišla, a to bi bila velika šteta.

Da li postoji nešto što Vas je pri putovanju po Srbiji posebno obradovalo ili oduševilo?
Relativno nedavno sam otkrila, recimo, Krupanjsko vrelo i oduševila se. Ima Srbija mnogo krajeva u kojima ostanete zatečeni jer niste ni znali da postoje. Moramo više negovati našu prirodu, pa će nam ona više i dati.

Glumica Vanja Nenadić
Foto: Katarina Marković

Šta je ono šta biste svakako pokazali strancima u Srbiji?
Ne umem konkretno da odgovorim na ovo pitanje, ali znam da je naša zemlja prebogata i da svako mesto ima nešto posebno. Šteta je što mi to sve manje čuvamo, ali gajim nadu da će ubrzo početi stvari da se menjaju.

Igrate jednu od glavnih uloga u seriji „Biser Bojane”, koja je snimana u Crnoj Gori. Šta je ostavilo najjači utisak na Vas tokom snimanja?
Upravo – Ada Bojana! To je i dalje mesto gde možete osetiti „divljinu“ u najpozitivnijem smislu te reči i potpunu slobodu. I to, nažalost, sve kreće da se urbanizuje ali ipak uvek možete naći svoj kutak, svoj mir i mesto za gledanje zalaska sunca. Tamo svake godine punim baterije, uživam u pesku, reci, moru, ribi, suncu i talasima.

Jelena Sušić

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime