Švajcarska: 230.000 evra za poboljšanje položaja sakupljača otpada

0
Foto ilustracija, pexel, jeanmerci namegabe
Foto ilustracija, pexel, jeanmerci namegabe

Finansijsku podršku Vlade Švajcarske od 234.566 evra dobiće 10 opština u Srbiji za poboljšanje ekonomskog položaja neformalnih sakupljača otpada i unapređenje njihovog pristupa javnim uslugama relevantnim za socijalnu uključenost u kontekstu modernizacije sistema upravljanja otpadom.

Projekte će sprovesti opštine Bač, Valjevo, Kula, Loznica, Obrenovac, Odžaci, Prijepolje, Ruma, Sremska Mitrovica i Šid kroz program „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu”.

Ove lokalne samouprave su ujedno uključene i u nacionalni „Program čvrstog otpada u Srbiji” i imaju najviše sakupljača otpada čiji su izvori prihoda ugroženi usled zatvaranja divljih deponija i uspostavljanja regionalnih reciklažnih centara.

Obuhvat podrške u okviru programa „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu” odnosi se na angažovanje porodičnog asistenta za pružanje direktne pomoći ugroženim porodicama
neformalnih sakupljača otpada i osnivanje lokalnog koordinacionog mehanizma za sistemsku
podršku u rešavanju prava i potreba lokalnih sakupljača otpada.

Podržane lokalne samouprave će u naredna 22 meseca realizovati projekte u saradnji sa
centrima za socijalni rad, kancelarijama Nacionalne službe za zapošljavanje, javno komunalnim preduzećima, domovima zdravlja i lokalnim organizacijama civilnog društva.

Vrednost pojedinačnih projekata zavisila je od broja članova porodica sakupljača otpada sa
prebivalištem na teritoriji lokalne samouprave, kao i od potrebe da se podrže porodice
sakupljača na teritoriji drugih lokalnih samouprava.

Više informacija o podržanim projektima dostupno je u pregledu rezultata javnog poziva .

Program „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ zajednički sprovode agencije Ujedinjenih nacija u Srbiji – UNOPS, UNICEF, UNFPA i UNEP, u saradnji sa Vladom Republike Srbije i uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime