Šta misle državni službenici: Koje obuke su potrebne i kako ih unaprediti

0
obuke
Foto: Ilustracija, Canva

Teme obuka za državne službenike trebalo bi formirati osluškujući potrebe zaposlenih u javnoj upravi, a neophodno je pokriti oblasti poput zaštite životne sredine, imovinsko-pravne i stambene poslove…

Ovi su predlozi koje su uputili učesnici fokus grupa istraživanja o evaluaciji uticaja i kvalitetu programa obuka u javnoj upravi iz Beograda, Kragujevca, Niša i Novog Sada.

U izveštaju o evaluaciji uticaja i kvalitetu programa obuka u javnoj upravi se navodi da je potrebno povećati broj obuka koje su vezane za posebne funkcionalne kompetencije, odnosno za konkretna radna mesta (revizija, pravo, finansije, javne nabavke, solidarna pomoć, i sl.).

Data je sugestija da se prilikom osmišljavanja programa obuka treba uzeti u obzir specifičnosti lokalnih samouprava i da treba ponoviti obuke za koje postoji najviše interesovanja i potreba.

Obuke treba da prate promene zakonskih propisa i da pomognu javnim službenicima da se brže i lakše upoznaju sa njima. Trebalo bi da sadrže primere dobre prakse o funkcionisanju javne uprave u drugim zemljama.

Predloženo je pohađanje obuka vikendom ili nakon radnog vremena, podela obuka koje dugo traju na manje delove, uključiti u obuke i zaposlene u javnoj upravi koji bi preneli svoja iskustva iz konkretne oblasti.

Kao savet se pominje i promocija obuka i podizanje svesti nadređenih o značaju obuka zaposlenih za reformu javne uprave, nagrađivanje saradnika koji su aktivni u sferi stručnog usavršavanja i uvođenje obaveznog učestvovanja svih zaposlenih u javnoj upravi na bar jednoj obuci u okviru NAJU.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime