Srbija u Parizu predstavila kandidaturu Beograda za EXPO 2027.

0
kandidatura Beograda za EXPO 2027.
Foto: Naša Mesta

-Srbija i Beograd spremni su da budu dobri domaćini organizaciji Svetske izložbe Expo 2027 uz veliku podršku poslovne zajednice koja okuplja oko milion domaćih i stranih kompanija koje posluju u našoj zemlji i regionu, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije u Parizu.

Čadež je na 170. Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (Bureau International des Expositions – BIE), kao član delegacije Srbije predstavio kandidaturu Beograda za organizaciju EXPO 2027.

Čadež: Srbija je danas zemlja inovativnih i kreativnih ljudi

Moderna Srbija, po rečima predsednika PKS, danas je zemlja talenata, inovativnih i kreativnih ljudi, mladih koji uče jezike budućnosti sa potencijalom da budu lideri i uspešni preduzetnici.

-Ovih dana obeležavamo završetak školovanja druge generacije osnovaca koja je, uz ostale predmete, imala i obavezno programiranje. Zajedno sa onima koji su prošle godine završili osnovnu školu sada i zvanično imamo 120.000 digitalno pismenih mališana koji su igrajući se u pajtonu, skreču, pajgejmu…. učili programiranje, programirajući tako svoj uspeh i svoju budućnost. Pozivam vas da date šansu ovim mladim ljudima u 2027. da zajedno igraju za preduzetništvo i za budućnos“, poručio je predsednik PKS.

On je istakao da Srbija ima čime da se pohvali i u drugim istaknutim sektorima.

-Kada u vreme energetske krize sa kojom se svet danas suočava, razmišljate o  potencijalima proizvodnje struje iz obnovljivih izvora, iz  energije vetra, da li znate da je svaki treći vetrogenerator ugrađen u evropske vetrenjače,  proizveden  upravo u Srbiji, naglasio je Čadež.

Srbija i Beograd postaju novi evropski tehnološki hub

Dodao je da je u marketima širom sveta svaka treća malina, a u Evropi svaka druga, proizvedena i ubrana u srpskim malinjacima. Takođe, u londonskom poslovnom kvartu Canary Wharf  pametne, solarne klupe proizvod su pameti srpske startap kompanije Strawberry energy.

-Srbija i Beograd postaju novi evropski tehnološki hub u oblasti mobilnosti, a budućnost evropske automobilske industrije u čijem fokusu su električni automobili, kreira se i kod nas – u R&D centrima evropskih proizvođača koji osim fabrika, u Srbiji otvaraju i svoje razvojne centre, kao što su ZTF, Continental, Brose, oslanjajući se na domaću pamet, lokalne inženjere i IT stručnjake svetskog glasa, istakao je Čadež.

Predsednik PKS je podsetio i na dve milijarde evra izvoza IKT sektora koji je privukao 600 odsto više investicija nego u 2020. „Naša gejming industrija u stopu prati svetsku industriju i vrlo je poznata. Samo u prošloj godini ,srpski IT kreativci lansirali su 35 video igara“, navodi on.

-Mi dolazimo iz regiona koji se najbrže razvija na kontinentu, jedne od najpoželjnijih evropskih denstinacija za investitore. Prekosutra ću prisutvovati potpisivanju Ugovora o franšizi između velikog lanca hotela Akor (Accor) i za jednog od najlepših spa centara u regionu, najavio je Čadež.

Po njegovom mišljenju, sve ove prednosti su dovoljan i jak razlog da Srbija igra za budućnost kao organizator Expo 2027.

O prednostima i mogućnostima Srbije kao kandidata govorili su u video obraćanju premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, kao i Tatjana Matić ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija koja učestvuje na skupštini u Parizu.

Status kandidata Srbije i Beograda za organizaciju svetske izložbe EXPO 2027. godine potvrđen je nedavnom predajom Dosijea kandidature predstavnicima BIE.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime