Raspisan poziv za sufinansiranje energetske efikasnost kuća u Pirotu

0
energetska efikasnost pirot
Foto: Ilustracija, Pixabay

Energetski menadžer Grada Pirota Bojan Ivković izjavio je danas da je posle raspisivanja javnog poziva za privredne subjekte, raspisan novi poziv za građane koji žele da učestvuju u sufinansiranju mera energetske efikasnosti svojih kuća.

-Ovaj konkurs je jedan uz nizu aktivnosti koje se sprovode u okviru mera energetske efikasnosti Ministarstva energetike i svih lokalnih samouprava, rekao je Ivković.

On je dodao da je rok do kada zainteresovani građani mogu da se prijave 8. jul.

Ivković je naglasio da je prethodni korak koji je uspešno završen sprovođenje javnog konkursa za izbor privrednih subjekata koji će ove mere realizovati.

-U ovom konkursu za građane imamo sedam mera za poboljšanje energetske efikasnosti kuća. To su zamena stolarije, izolacija fasada i krova, nabavka toplotnih izvora, nabavka opreme za grejanje i toplotnih pumpi, nabavka solarnih kolektora za proizvodnju sanitarne tople vode, rekao je on.

Za javni konkurs izdvojeno 24 miliona dinara

Kazao je da zbog specifičnosti mera postoje neki uslovi po određenim merama.

-Nabavka opreme za grejanje je nabavka grejnih tela i cevi. Da bi se za nju konkurisalo mora da se konkuriše i za nabavku kotlova za bio masu. Ne znači međutim, da će onaj ko aplicira dobiti subvencije za obe mere, rekao je Ivković.

Prema njegovim rečima, prijave zainteresovani građani mogu da podnesu u Pisarnici Gradske uprave ili da pošalju poštom nakon čega će komisija doneti odluku o dodeli sredstava za sprovođenje ovih mera.

Ivković je dodao da je za ovaj javni konkurs izdvojeno 24 miliona dinara, precizirajući da pola sredstava obezbeđuje Ministarstvo energetike, a ostatak lokalna samouprava Pirota.

-Minimalno učešće građana je 50%, rekao je.

On je dodao da će biti raspisan još jedan konkurs oko sufinansiranja solarnih panela za proizvodnju električne energije u statusu kupac-prodavac.

-I za ovu meru moraćemo da izaberemo najpre privredne subjekte a posle toga će biti javni konkurs za građane, rekao je Ivković.

Prema njegovim rečima, Grad je dobio i sredstva od Ministarstva zaštite životne sredine za nabavku kotlova na pelet bez ugradnje.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime