Sedam gradova potpisuje Memorandum sa GIZ-om za projekte u turizmu

0
giz
Foto: Pixabay

Predstavnici sedam opština i gradova obuhvaćenih projektom“#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam” potpisaće u ponedeljak, 20. juna u Tvrđavi Golubački grad Memorandum o razumevanju sa GIZ-om radi sprovođenja projekata u turizmu.

Ovim projektom obuhvaćeni su Golubac, Kladovo, Majdanpek, Negotin, Smederevo, Veliko Gradište i Zaječar.

Memorandum o razumevanju koji će biti potpisan u Tvrđavi Golubački grad u ponedeljak, 20. juna, odnosi se na ulaganje bespovratnih sredstava iz fondova Evropske unije i Vlade Savezne Republike Nemačke u osam projekata usmerenih na razvoj i unapređenje turizma i očuvanje kulturnog nasleđa u istočnoj Srbiji i Donjem Podunavlju, u vrednosti od 650. 000 evra.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovaće ambasador Emanuele Žiofre, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, pomoćnica ministra za trgovinu, turizam i telekomunikacije Jelena Marinković-Orlić, kao i Aleksander Bec, vođa projekta „EU za Tebe – za kulturno nasleđe i turizam “.

Poseta šefa Delegacije EU Istočnoj Srbiji

Ambasador Emanuele Žiofre, šef Delegacije EU u Srbiji, nakon potpisivanja Memoranduma u Tvrđavi Golubački grad, posetiće istočnu Srbiju.

Tokom dvodnevne posete on će obići niz projekata finansiranih iz predpristupnih fondova Evropske unije, sa ciljem unapređenja turističke ponude ovog regiona, očuvanja kulturnog nasleđa i ekonomskog osnaženja pružalaca turističkih usluga suočenih sa posledicama pandemije kovid-19.

Šef Delegacije EU u Srbiji, posetiće u Tekiji porodično turističko domaćinstvo, Tekija Apartmane, koje je dobilo bespovratnu pomoć na konkursu za unapređenje turističke ponude i prevazilaženje posledica pandemije kovid-19.

Ambasador Žiofre će potom, zajedno sa predstavnicima opštine Kladovo, obići radove na rekonstrukciji tvrđave Fetislam, koji se finansiraju iz projekta EU za tebe – za kulturno nasleđe i turizam.

Dan kasnije, u utorak, 21. juna, ambasador Žiofre je u Negotinu, gde će se najpre sastati sa predsednikom Opštine Negotin Vladimirom Veličkovićem, nakon čega će posetiti Mokranjčevu kuću, koja će projektnim sredstvima unaprediti komunalnu infrastrukturu.

Na kraju dvodnevne posete šef Delegacije EU biće u selima Rogljevo i Rajac, kao i na Rajačkim pimnicama, gde će razgovarati sa vinarima, pružaocima turističkih usluga i predstavnicima organizacija koje okupljaju mlade iz ovih sela.

U ovim mestima će zahvaljujući projektu EU za tebe – za kulturno nasleđe i turizam biti uvedena moderna komunalna infrastruktura.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime