Beograd kandidat za domaćina izložbe EXPO 2027

0
expo 2027
Foto: Ilustracija, Pixabay.com

Ambasada Republike Srbije u Parizu predala je pismo kandidature za domaćina Međunarodne specijalizovane izložbe u Beogradu – EXPO 2027, saopštila je Vlada Srbije.

Kako je navedeno, predlog je da se Specijalizovana izložba BEOGRAD EXPO 2027/ EXPO BELGRADE 2027 sa temom „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve “ /“Play for Humanity – Sport and Music for All” održi u Beogradu od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine.

U saopštenju se ističe da održavanje međunarodnih izložbi, kao što je EXPO 2027, predstavlja jedinstvenu priliku za promociju svih privrednih, turističkih i kulturnih potencijala zemlje domaćina.

– Republika Srbija i Beograd su dokazali da poseduju sposobnost, organizacione, stručne i ljudske kapacitete za organizaciju najvećih međunarodnih događaja, a organizacija ovako velikog i značajnog događaja u našem glavnom gradu podrazumeva oslanjanje na sve potencijale koje Republika Srbija ima. Ukoliko dobijemo organizaciju, važno će biti i iskustvo koje naša zemlja ima kao učesnik na izložbama ovog tipa u prošlosti, a poslednje takvo je Dubai EXPO na kojem je Srbija ostvarila zabeleženu promociju i vidljivost“, navedeno je.

Dodaje se da bi se organizacijom međunarodno priznate izložbe EXPO BEOGRAD 2027 Republika Srbija jasno pozicionirala kao ekonomski, kulturni, ali i politički centar ovog dela Evrope.

-Osim Srbije, kandidaturu za domaćina Specijalizovane izložbe 2027/28 predali su država Minesota, USA, pod temom „Healthy People, Healthy Planet: Wellness and Well Being for All“ i Puket, Tajland, pod temom “Future of Life: Living in Harmony, Sharing Prosperity”. Prethodni specijalizovani EXPO je održan u Astani 2017. godine, a naredni planiran za 2023. godinu će se održati u Buenos Airesu“, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Međunarodni biro za izložbe (BIE) organizuje četiri stalne vrste izložbi: Svetske izložbe kapaciteta kao što je ovogodišnji EXPO u Dubaiju, Specijalizovane izložbe, Hortikulturalne izložbe i Trijenale u Milanu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime