Srbija: Javna rasprava o Predlogu nacionalne strategije za borbu protiv korupcije

0
‚Fotografija preuzeta sa sajta europa.rs

Javna rasprava o Predlogu nacionalne strategije za borbu protiv korupcije održana je u Beogradu u prisustvu ministarke pravde i zvaničnika EU.

Šef delegacije misije Evropske Unije u Srbiji Emanuele Žiofre istakao je da je borba protiv korupcije visoki prioritet za Evropsku uniju, prenosi zvanični sajt EU u Srbiji.

On je dodao da zemlje članice imaju relativno dobre rezultate na međunarodnom planu, kao i indikatore koji mere borbu protiv korupcije.

Okrugli sto je u okviru Javne rasprave organizovalo Ministarstvo pravde uz podršku projekta „Jačanje vladavine prava u Srbiji”, zajednički finansiranog od strane Evropske unije i nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), za čije sprovođenje je zadužena Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Žiofre je rekao da je veoma zadovoljan što Srbija preduzima značajne korake da unapredi svoju politiku borbe protiv korupcije. Korupcija stvara nepravdu, produbljuje socio-ekonomske nejednakosti i podriva ekonomsku efikasnost, stvarajući visoke troškove za građane.

– Korupcija je podmukla sila i rad na njenom iskorenjivanju mora biti konstantan. Nacrt Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Srbiji je važan jer će omogućiti dogovor o ključnim ciljevima i da postavite dobar osnov  za borbu protiv korupcije“, istakao je Žiofre.

Da bi bila efikasna, strategija treba da bude razvijena na čvrstim osnovama konsenzusa i širokih konsultacija, i zato EU osniva Mrežu protiv korupcije koja ima zadatak da razvija najbolje prakse i praktične smernice u različitim oblastima, koje mogu poslužiti kao solidna osnova za antikorupcijske akcije i za praćenje uspeha ovih akcija, dodao je ambasador EU.

Ministarka pravde Maja Popović navela je da su opšti ciljevi Strategije definisani kao stalna posvećenost organa javne vlasti i političkih subjekata suzbijanju korupcije i efikasnoj i doslednoj primeni ove strategije, kao i stalno unapređenje antikorupcijskih pravila, blagovremeno otkrivanje i adekvatno kažnjavanje koruptivnog ponašanja i jačanje svesti o uzrocima, stanju i štetnosti korupcije.

Podsećamo, delegacija misije EU u Srbiji nedavno je posetila opštinu Ćuprija.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime