Slovenačka iskustva za bolje parkiranje u Srbiji

0
upravljanje parkiranjem
Foto: SKGO printscreen

Radionica „Upravljanje parkiranjem“ održana je 16. maja u Beogradu u organizaciji Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) i Urbanističkog instituta Republike Slovenije (UIRS).

Radionica je bila namenjena kako predstavnicima uprava, tako i urbanistima i planerima i predstavnicima javnih preduzeća za parkiranje.

Stručnu podršku UIRS-u pružili su domaći eksperti za oblast upravljanja parkiranjem sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu.

U većini gradova i opština Srbije se odluke u vezi sa politikom parkiranja ne donose na osnovu preporuka struke, što rezultuje u lošim i nedoslednim rešenjima koja se kasnije teško ispravljaju. Prisutni su mogli da čuju iskustva u primeni mera parkirne politike iz Krakova (Poljska), dok je Tom Raj sa fakulteta u Moldeu (Norveška) govorio o iskustvima različitih gradova Evrope na ovu temu.

U diskusiji su postavljena pitanja u vezi sa standardima za parkiranje u urbanističkim planovima, merama kaznene politike i političkom podrškom neophodnom za donošenje ključnih odluka.

Zaključeno je da politike parkiranja mogu biti moćan alat u postizanju ciljeva održive urbane mobilnosti, dok se sredstva prikupljena od naplate parkiranja mogu namenski koristiti za podsticanje aktivnih vidova kretanja.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime