Kragujevac domaćin Prve konferencije o veštačkoj inteligenciji u Srbiji

0
konferencija o veštačkoj inteligenciji
Foto: Grad Kragujevac

Na Univerzitetu u Kragujevcu počela je dvodnevna konferencija o primenjenoj veštačkoj inteligenciji. Naučna konferencija u organizaciji Univerziteta u Kragujevcu i SANU, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS, prva je u Srbiji.

Domaće i predstavnike naučne javnosti iz inostranstva, učesnike konferencije pozdravili su Akademik Vladimir S. Kostić, predsednik SANU, prof. dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta. Otvaranju konferencije prisustovala je državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Marijana Dukić Mijatović. U ime grada učesnike je pozdravio gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

– Zahvaljujući ljudima sa vizijom Kragujevac je grad u kojem se nalazi Državni data centar u okviru koga funkcionišu mnoge velike svetske kompanije Oracle, Huawei, IBM, IngramMicro i mnogi drugi a tek će dolaziti. U okviru Državnog data centra već je postavljena platforma za veštačku inteligenciju, rekao je gradonačelnik Dašić.

Podstrek naučnim istraživanjima

– Pitanjem veštačke inteligencije Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja intenzivno se bavi i to se vidi kroz strateške dokumente koje je RS donosila pokušavajući da uhvati korak sa svetom, u čemu smo, čini se, uspeli jer smo prvi među državama koje su donele ambiciozna ali ostvariva dokumenta u oblasti javnih politika koje se tiču veštačke inteligencije, rekla je prof. dr Marijana Dukić Mijatović, državna sekretarka resornog ministarstva.

Ona je dodala da u skladu sa savremenim dešavanjima, u Kragujevcu je 2019. godine počeo sa radom Institut za informacione tehnologije, zatim Biosens u Novom Sadu, onda Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo a kao najmlađi među institutima otvoren je Institut za veštačku inteligenciju u Novom Sadu.

Još jedan važan stub u svemu jesu aktivnosti fonda za nauku i inovacionu delatnost koji takođe podržavaju razvoj veštačke inteligencije u Srbiji, što je svojevrsan podstrek izvrsnosti naučnih rezultata jer se država opredelila 2019. godine donošenjem zakona o nauci i istraživanjima.

Na konferenciji se predstavljaju rezultati naučnika ne samo naše zemlje već i okruženja a sve to kako bi se mladi istraživači što više uključili u istraživačke projekte i razmenili iskustva akademije i privrede.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime