SKGO: Upravljanje otpadom u fokusu eko-poverenika

0
Fotografija preuzeta sa sajta skgo.org

Upravljanje otpadom bilo je glavna tema sastanka Mreže eko-poverenika Stalne konferencije gradova i opština.

Skup je održan uz učešće predstavnika Ministarstva zaštite životne sredine, kao i više od 100 predstavnika iz lokalnih samouprava širom Srbije, prenosi zvanični sajt SKGO.

Održavanje sastanka podržano je u sklopu projekta „Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou“, koji finansira Vlada Švedske, a sprovodi SKGO.

Programski direktor za urbani razvoj, životnu sredinu i komunalne delatnosti SKGO Miodrag Glušćević naglasio je aktuelnost teme upravljanja otpadom.

– Ova teme je aktuelna duži niz godina i još uvek imamo otvorena pitanja. U narednom periodu očekuje se usvajanja novog Zakona o komunalnim delatnostima, a u skladu sa tim neophodno da se čuje i mišljenje predstavnika gradova i opština kako bi ceo sistem što bolje funkcionisao – rekao je Gluščević.

Ispred Ministarstva zaštite životne sredine prisutnima su se obratili Nenad Radojević, načelnik Odeljenja za otpadne vode i Olivera Topalov, šefica Odseka za izdavanje dozvola, Odeljenje za upravljanje otpadom.

Radojević je prisutne obavestio da su trenutno u fokusu velika ulaganja u rešavanje problema otpadnih voda, kao i da je još 2019. počelo anketiranje lokalnih samouprava o postojanju postrojenja za preradu otpadnih voda.

Tema izlaganja Olivere Topalov iz Odeljenja za upravljanje otpadom Ministarstva zaštite životne sredine bile su dozvole za upravljanje otpadom.

– Izmene i dopune Zakona o upravljanju otpadom od unele su novine kao što je Uredba za upravljanje građevinskim otpadom i obaveze lokalnih samouprava na ovu temu. Članom 43. Zakona o upravljanju otpadom stavom 4. propisane su obaveze jedinice lokalne samouprave u pogledu sprovođenja sakupljana komunalnog otpada, a stavom  5. navedenog člana propisano je da su domaćinstva  dužna da odlažu svoj otpad u kontejnere ili na druge načine, koje obezbeđuje jedinica lokalne samouprave, a opasan otpad iz domaćinstva da predaju u centre za sakupljanje otpada iz domaćinstva ili ovlašćenom pravnom licu za sakupljanje opasnog otpada, ukoliko lokalno JKP nema mogućnosti da taj posao izvrši, dozvola se može dati i privatnim licima da prikupljaju za opasan otpad iz domaćinstva – rekla je Olivera Topalov.

Podsećamo, SKGO je nedavno saopštila da će Nacionalni urbani forum ove godine biti održan u Nišu.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime