SKGO: Sastanak Mreže za rodnu ravnopravnost

0
Fotografija preuzeta sa sajta skgo.org

Sastanak Mreže za rodnu ravnopravnost SKGO održan je pred više od 70 predstavnika državnih institucija, gradova, opština i civilnog sektora.

Učesnicima skupa obratili su se Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Nikola Tarbuk, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština, prenosi zvanični sajt SKGO.

Žigmanov je istakao da je novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti znatno složeniji od prethodnog i da predstoji usklađivanje normative sa međunarodnim konvencijama.

– Žene odavno nisu samo stub kuće i porodice, već i motor razvoja celog društva, te se nameće potreba da se uloga žene u društvu stimuliše zakonskim putem. Borba za rodnu ravnopravnost je izuzetno značajna za lokalni nivo i stoga treba da učinimo sve da se glas žena čuje što češće i što glasnije –zaključio je Žigmanov.

Tarbuk je istakao da je osnovni cilj zakonodavnih i strateških rešenja prevazilaženje rodnog jaza i podsticanje borbe protiv nasilja.

– To je elementarni preduslov razvoja društva i poboljšanja života i žena i muškaraca.Naša organizacija nastoji da promoviše međunarodne principe i standarde iz ove oblasti, poput Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou. SKGO kontinuirano radi na promovisanju ove povelje, koja je danas usvojena u 84 jedinice lokalne samouprave, dok njih 32 imaju i akcioni plan za njeno sprovođenje – rekao  je Tarbuk.

Na sastanku su razmenjene informacije između nacionalnog i lokalnog nivoa vlasti i razmotrene novine koje uvode podzakonski akti u oblasti rodne ravnopravnosti, a koje se odnose na jedinice lokalne samouprave. Takođe, na skupu su predstavljene i aktivnosti SKGO u ovoj oblasti za naredni period.

Ova aktivnost organizovana je u okviru projekta „Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou“, koji finansira Vlada Švedske i sprovodi SKGO.

Podsećamo, SKGO je pre nekoliko dana proglasio pobednike svog medijskog konkursa.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime