SKGO: Radionice o cirkularnoj ekonomiji

0
Fotografija preuzeta sa sajta skgo.org

Radionice o cirkularnoj ekonomiji u okviru strateške podrške TAIEX lokalnim vlastima održane su u Beogradu u sadradnji sa SKGO.

Tema radionica bila je „Uloge lokalnih samouprava u tranziciji od linearnog do cirkularnog modela lokalne ekonomije“, prenosi zvanični sajt Stalne konferencije gradova i opština.

Zamenik generalnog sekretara SKGO Ivan Milivojević istakao je značaj jedinica lokalne samouprave kada se radi o prelasku sa linearne na cirkulanu ekonomiju  na lokalnom nivou.

Rukovodilac Grupe za cirkularnu i zelenu ekonomiju, ispred Ministarstva zaštite životne sredine Aleksandra Vučinić, predstavila je napredak u oblasti cirkularne ekonomije u Srbiji, uključujući i sprovođenje mera i aktivnosti iz Akcionog plana Programa razvoja cirkularne ekonomosije, u okviru kojeg se nalaze i Lokalne mape puta za prelazak na cirkularnu ekonomiju.

Eksperti iz Slovenije i Hrvatske predstavili su prisutnima pristupe upravljanja koji su potrebni za sistemsku tranziciju na cirkularnu ekonomiju. Predstavljen je primer dobre prakse Grada Ljubljane,  sistem upravljanja otpadom u gradu Križevci, kao i praksu cirkularne ekonomije u energetski samodovoljnim zajednicama koje koriste lokalne obnovljive izvore.

Predstavnici jedinica lokalne samouprave razvili su ideje za sprovođenje cirkularnih principa u okviru lokalnih samouprava. Naredni koraci podrazumevaju predstavljanje naučenih lekcija sa kolegama, kao i nastavak rada na razvijenim idejama tokom radionica.

Podsećamo, SKGO je nedavno organizovala sastanak glavnih urbanista gradova i opština.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime