SKGO: Sastanak glavnih urbanista

0
Fotografija preuzeta sa sajta skgo.org

Stalna konferencija gradova i opština organizovala je u saradnji sa resornim Ministarstvom sastanak glavnih urbanista gradova i opština.

Sastanak je održan u okviru Progama “Partnerstvo za dobru lokalnusamoupravu” koji podržava Vlada Švajcarske, prenosi zvanični sajt SKGO.

Skup koji je održan u hotelu Oplenac, otvorila je predsednica Skupštine opštine Topola Jasna Vuković. Sastanak je organizovan u okviru javne rasprave o Nacrtu nacionalne arhitektonske strategije do 2035. godine. Pored glavnih urbanista imenovanih u gradovima i opštinama, sastanku su prisustvovali i članovi Odbora za urbanizam i stanovanje SKGO, kao i stručna lica u gradovima zadužena za oblast arhitekture i urbanizma.

Diskusija je vođena o ulozi glavnih urbanista i jedinica lokalne samouprave u sprovođenju strategije, kao i o položaju glavnog urbaniste u izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji.

U sklopu sprovođenja strategije, jedinice lokalne samouprave prepoznate su kao aktivni činioci koji će prvenstveno kroz donošenje planskih dokumenata i pravila građenja uticati na unapređenje kvaliteta arhitekture u lokalnim zajednicama i doprineti očuvanju identiteta mesta.

Sastanku je prisustvovalo oko 40 predstavnika opština i gradova, od toga sedam glavnih urbanista, odnosno predstavnika stručne službe glavnog urbaniste.

Podsećamo, Stalna konferencija gradova i opština nedavno je organizovala radionice o razvoju turizma.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime