SKGO: Nagrade najboljim opštinskim upravama

0
FRotografija preuzeta sa sajta skgo.org

Kragujevac, Sokobanja, Vranje i Vrnjačka Banja dobitnici su nagrada za najbolje opštinske uprave u primeni principa dobrog upravljanja.

Nagrade su dodeljene na svečanom skupu u organizaciji Stalne konferencije gradova i opština i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, prenosi zvanični sajt SKGO.

Nagrada u kategoriji Ravnopravnost i anti-diskriminacija dodeljena je Opštini Vrnjačka Banja. U kategoriji Transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave pobednik je Opština Sokobanja. Grad Kragujevac dobitnik je nagrade u kategoriji Efikasnost i delotvornost. Konačno, Vranje je dobilo nagradu u kategoriji Odgovornost i vladavina prava.

Čestitajući pobednicima, ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović istakao je da je Nagradni fond ove godine iznosio 10 miliona dinara, a da je na adresu Ministarstva u okviru Javnog poziva za dodelu Godišnjih nagrada stiglo 30 prijava. Dodao je da je cilj današnjeg događaja da se istaknu izuzetni primeri dobre prakse na lokalu, te da se inspiriše celokupni dalji razvoj sistema lokalne samouprave u Srbiji.

Generalni sekretar SKGO Nikola Tarbuk naglasio je da Stalna konferencija u saradnji s Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i sa drugim partnerima, već godinama podržava svoje članice u naporima da pravni okvir, procedure i svoju praksu usklade s načelima dobrog upravljanja.

MDULS je pobednicima konkursa dodelio sredstva iz Programa podrške razvoju i funkcionisanju sistema lokalne samouprave u ukupnom iznosu od 10 miliona dinara. Pobednici u svakoj od četiri oblasti ostvarili finansijsku nagradu u iznosu od 2,5 miliona dinara.

Osim sredstava iz fonda Ministarstva, a u cilju dodatne podrške razvoju i primeni principa dobrog upravljanja u radu lokalnih samouprava, SKGO pobednicima konkursa donira opremu na osnovu utvrđene namene za utrošak sredstava prema predlozima nagrađenih gradova i opština. Ukupan nagradni fond iz SKGO izvora finansiranja iznosi 4,5 miliona dinara koji će u jednakim iznosima od 1.125.000 dinara biti raspodeljen na četiri pobednika konkursa uz podršku Programa „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“.

Podsećamo, SKGO je učestvovala u izradi Plana razvoja opštine Krupanj.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime