Sastanak predstavnika kikindske gradske vlasti sa direktorima ustanova kulture

0
Ustanove kulture u Kikindi u vreme pandemije
Foto: Screenshot

Specifični uslovi rada ustanova kulture u uslovima pandemije, prilagođavanje novonastalim okolnostima, odlaganje manifestacija i, nažalost, manje sredstava u budžetu namenjenih upravo kulturi – neke su od tema o kojima su razgovarali predstavnici grada Kikinde i direktori kikindskih institucija kulture.

Ti susreti, kako je najavljeno, trebalo bi ubuduće da postanu praksa.

Razgovor, razmena mišljenja i različiti predlozi osnovni su preduslovi uspešnijeg i realnijeg planiranja i kreiranja kulturne politike – naglašeno je tokom sastanka predstavnika kikindske gradske vlasti sa direktorima ustanova kulture.

U uslovima manjeg priliva novca u gradsku kasu, neminovan je rebalansa bužeta, pa će i planovi institucija kulture biti svedeni na minimum, a u toku su detaljnije analize.

– I na osnovu toga ćemo pokušati da svedemo, tačnije da smanjimo sva dešavanja i troškove na nivo koji je realan do kraja godine. Istovremeno, zajednički ćemo kreirati budžet za narednu godinu koji će, nadam se, biti bolji i kvalitetniji, što znači i realnije planiran, rekao je  za RTV Vojvodine Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

– Mi smo, naravno spremni da pomognemo sve što je u našoj moći, kako bi se oblast kulture, rad institucija kulture u Kikindi unapredili. Tu postoji zaista veliki potencijal, istakla je Milena Živkov, članica GV za kulturu i obrazovanje.

Specifični uslovi rada u uslovima pandemije, otkazivanje manifestacija, prilagođavanje sadržaja, online programi obeležili su rad kikindskih ustanova kulture u proteklih šest meseci.

– Što se tiče Muzeja, ali i svih ostalih institucija, izostale su manifestacije koje podrazumevaju okupljanje velikog broja građana. U našoj instituciji to je bila „Noć muzeja“. Sada nam predstoji tradicionalna manifestacija „Mamutfest“, za koji zapravo tek treba da odredimo sam modalitet organizacije, napomenula je Lidija Milašinović, direktorka Narodnog muzeja Kikinda.

– U radu Biblioteka suštinski se ništa nije promenilo, novonastale promene nisu ugrozile naš rad. Programi su organizovani online, ali mi smo takav tip institucije da smo navikli na – ljude. Uz poštovanje svih propisanih mera, rad Pozajmnog odeljenja odvija se bez problema, istakla je Radmila Perović, direktorka NB „Jovan Popović“ Kikinda.

Iako se publika se zaželela pozorišnih predstava, izložbi, koncerata sve i dalje zavisi od epidemiološke situacije, pa i naše odgovornosti. Po svemu sudeći, treba nam još strpljenja.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime