Šabac: Nova stanica za merenje kvaliteta vazduha

0
Foto: Ilustracija, Pexels,

Šabac će dobiti novu automatsku mernu stanicu za kontinuirano merenje kvaliteta vazduha i detekciju PM 2.5 i PM 10 čestica.

Gradonačelnik Aleksandar Pajić potvrdio je da će kompanija ,,Eliksir grup” uložiti 250.000 evra za kupovinu merne stanice, saopšteno je na zvaničnom sajtu Grada Šapca.

– Nakon sastanka u Privrednoj komori, kompanija “Eliksir grup” odlučila je da uloži 250 hiljada evra za kupovinu merne stanice pomoću koje će svi građani Šapca, u svakom momentu, znati kakav je kvalitet vazduha u gradu. To će naši sugrađani moći da prate preko računara ili drugih platformi organizacijama – rekao je Pajić.

On je podsetio da su 2020. godine uvedene mere koje utiču na smanjenje aerozagađenja. Jedna od tih mera bila je umanjena cena gasa zbog koje građani prešli na sistem daljinskog grejanja, umesto individualnih ložišta.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Branko Vujković istakao je da je plan za unapređenje monitoringa i izveštavanje o kvalitetu vazduha na teritoriji grada kreiran 2021. godine i da je u poslednjih nekoliko godina u gradu Šapcu prisutan trend prekoračenja središnjih i godišnjih vrednosti za pojedine zagađujuće materije.

Grad Šabac je nedavno organizovao osnivanje Partnerskog foruma za izradu plana razvoja grada.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime