RZS: Porast spoljnotrgovinske robne razmene

0
Foto: Ilustracija, Pexels, Magda Ehlers

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za period od januara do decembra 2022. godine iznosi nešto više od 66,5 milijardi evra.

U odnosu na 2021. godinu, ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije povećana je za 31,1 odsto, saopšteno je na zvaničnom sajtu Republičkog zavoda za statistiku.

Izvoz robe imao je vrednost nešto veću od 27,6 milijardi evra, što je porast od 26,3 odsto u poređenju sa sa istim periodom prethodne godine. Uvoz robe imao je vrednost od 39 milijardi, što predstavlja povećanje od 34,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Deficit iznosi 11,4 milijarde evra, što je povećanje od 61,1 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je 70,6 odsto i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 75,6 odsto.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 58,7 odsto ukupne razmene.

Naš drugi po važnosti partner jesu zemlje CEFTA, sa kojima imamo suficit u razmeni od 2,48 milijardi dolara i uglavnom je rezultat izvoza električne energije, žitarica, nafte i naftnih derivata, gvožđa, čelika i pića.

Podsećamo, Republički zavod za statistiku saopštio je da je došlo do blagog povećanja broja zaposlenih u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime