RZS: Pad broja izdatih građevinskih dozvola

0
Foto: Ilustracija, Pexels

U Srbiji je u januaru izdato 1.568 građevinskih dozvola, što je 7,9 odsto manje nego u istom mesecu prethodne godine.

Od ukupnog broja dozvola izdatih u januaru 76,7 odsto se odnosi na zgrade, a 23,3 odsto na ostale građevine, prenosi zvanični sajt Republičkog zavoda za statistiku.

Ako se posmatraju samo zgrade, 77,3 odsto dozvola izdato je za stambene, a 22,7 odsto za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (64,5 odsto).

Prema dozvolama izdatim u januaru 2023. u Srbiji, prijavljena je izgradnja 2.903 stana prosečne površine 69,4 kvadratna metra. Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama 8,3 odsto će biti građeno u zgradama sa jednim stanom, sa prosečnom površinom od 139,3 kvadratna metra, a 90,7 odsto stanova biće građeno u zgradama s tri i više stanova i njihova prosečna površina biće 62,1 kvadrata.

Predviđena vrednost radova novogradnje u januaru 2023. iznosi 90,5 odsto od ukupno predviđene vrednosti radova. Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradskoj oblasti – 41,1 odsto od predviđene vrednosti novogradnje. Slede Sremska oblast (15,7 odsto), Nišavska oblast (7,1 odsto), Južnobačka oblast (6,2 odsto), Šumadijska oblast (6 odsto) i Raška oblast (5 odsto), dok se učešća ostalih oblasti kreću do tri odsto.

Podsećamo, Republički zavod za statistiku saopštio je ranije ovog meseca da je došlo do porasta ukupne spoljnotrgovinske razmene.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime