RZS: Porast spoljnotrgovinske razmene

0
Foto: Ilustracija, Pexels, Tom Fisk

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u januaru 2023. godine iznosila je 5,056 milijardi evra, što je 16 odsto više nego u januaru 2022. godine.

Izvoz robe, izražen u evrima, imao je vrednost od 2,183 milijarde evra, što je čini rast od 21,1 odsto u poređenju sa januarom prethodne godine, prenosi zvanični sajt Republičkog zavoda za statistiku.

Uvoz robe imao je vrednost od 2,873 milijarde evra, što je povećanje od 12,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Deficit iznosi 689,9 miliona evra, što je smanjenje od 8,1 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je 75,8 odsto i veća je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 70,5 odsto.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 57,8 odsto ukupne razmene.

Naš drugi po važnosti partner jesu zemlje CEFTA, sa kojima imamo suficit koji je uglavnom rezultat izvoza električne energije, žitarica, električnih mašina i aparata, drumskih vozila i gvožđa i čelika.

Podsećamo, Republički zavod za statistiku saopštio je da je inflacija u februaru 2023. godine iznosila 1.4 odsto.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime