RZS: Broj izdatih građevinskih dozvola „miruje“

0
Foto: Ilustracija, Pexels

Broj izdatih građevinskih dozvola u februaru u Srbiji – 1.797, nije se puno promenio u odnosu na isti period prošle godine.

U februaru tekuće godine izdato je 0,6 odsto više građevinskih dozvola u poređenju sa februarom 2023. godine, prenosi zvanični sajt Republičkog zavoda za statistiku.

Od ukupnog broja dozvola izdatih u februaru,  80,5 odsto odnosi se na zgrade, a 19,5 odsto na ostale građevine. Ukoliko se posmatraju isključivo zgrade, 77,2 odsto dozvola izdato je za stambene, a 22,8 odsto za nestambene zgrade. Kod ostalih građevina najveći deo odnosi se na cevovode, komunikacione i električne vodove – 65,8 odsto.

Prema dozvolama izdatim u februaru prijavljena je izgradnja 3.370 stanova, prosečne površine 66,9 kvadratnih metara. Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama šest odsto biće građeno u zgradama sa jednim stanom i prosečnom površinom od 156,9 kvadrata.  U zgradama sa tri i više stanova biće izgrađeno čak 92,8 stanova, a njihova prosečna površina 59,9 kvadratnh metara.

Predviđena vrednost radova novogradnje u februaru 2024. iznosi 77,1 odsto ukupno predviđene vrednosti radova. Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradskoj oblasti – 37,6 odsto od predviđene vrednosti novogradnje. Slede Južnobačka oblast (10,6 odsto), Zlatiborska oblast (6,2 odsto), Južnobanatska oblast (4,6 odsto), Šumadijska oblast (4,2 odsto) i Srednjobanatska oblast (4 odsto), dok se učešća ostalih oblasti kreću od 0,2 do 3,8 odsto.

Podsećamo, Repubički zavod za statistiku saopštio je nedavno podatke o sredstvima prikupljenim od ekoloških taksi u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime