Regionalni izazov otvorenih podataka

0
Fotografija preuzeta sa sahta ite.gov.rs

Regionalna škola za javnu upravu i UNDP Srbija pokrenuli su Regionalni izazov otvorenih podataka 2024 (RODC2024).

Ova inicijativa prepoznaje, promoviše i nagrađuje inovativnu ponovnu upotrebu otvorenih podataka sa ciljem podsticanja saradnje javnog, nevladinog, akademskog i privatnog sektora u korišćenju otvorenih podataka kako bi zajednički doprineli zelenoj, inkluzivnijoj i digitalnoj budućnosti, prenosi zvanični sajt Kancelarije za IT i eUpravu.

Poziv je otvoren do 3. maja, a usmeren je na fizička lica ili grupe fizičkih lica, organizacije civilnog društva, kompanije, akademsku zajednicu, naučno-istraživačke ustanove u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji. Regionalni izazov otvorenih podataka je pozvao zainteresovane da razviju mobilne ili veb aplikacije i da iskoriste moć podataka koje objavljuju javne institucije u ReSPA članicama.

Učesnici bi trebalo da razviju ideje ili gotova rešenja koristeći moć otvorenih podataka, unutar četiri ponuđena izazova:

Uslov za učešće u takmičenju je upotreba minimum jednog seta otvorenih podataka sa portala otvorenih podataka članica ReSPA administracija ili minimum jednog seta otvorenih podataka sa veb stranice bilo koje javne institucije, u slučaju da taj skup podataka nije dostupan na nacionalnom portalu otvorenih podataka. Dodatni skupovi podataka koji se koriste mogu biti u bilo kom upotrebljivom formatu (na primer: Eksel), a izvor tih podataka može biti bilo koji organ javne uprave, kao i podaci sa veb sajta data.europa.eu, a odnose se na ReSPA članice.

Ukupan nagradni fond od 20.000 USD biće raspoređen među pobednicima takmičenja.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime