RZS: Blagi rast spoljnotrgovinske razmene

0
Foto: Ilustracija, Pexels

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za period od januara do aprila 2023. godine iznosi gotovo 22 milijarde evra.

Tačna vrednost spoljnotrgovinske razmene u pomenutom periodu iznosio je 21,945 milijardi evra, što je 3,3 odsto više nego u istom peiodu prošle godine, prenosi zvanični sajt Republičkog zavoda za statistiku.

Izvoz robe, izražen u evrima, imao je vrednost od 9,658 milijardi, što je rast od 13,1 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Uvoz robe imao je vrednost od 12,287 milijardi, što predstavlja smanjenje od 3,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Deficit iznosi 2,629 milijarde evra, što je smanjenje od 36,9 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je 78,6 odsto i veća je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 67,2 odsto.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 59,7 odsto ukupne razmene.

Podsećamo, Republički zavod za statistiku saopštio je nedavno podatke o prosečnoj plati za mart 2023. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime