Prva zelena zgrada – arhitektonsko čudo u srcu Beograda

0
Zelena_zgrada

Na Zelenom vencu, u strogom centru Beograda uskoro bi mogao da nikne prvi zeleni soliter. Ovo pravo arhitektonsko čudo naći će se na mestu nekadašnje zgrade Beobanke, a novi izgled u potpunosti bi mogao da osveži izgled grada.

Prvu energetski efikasnu zgradu sa zelenim fasadama u Srbiji karakteriše organska forma, koja podseća na živu, pulsirajuću planinu smeštenu u samom srcu Beograda. U ceo projekat nemački investitor „Štatverk“ (Stattwerk) ulaže 30 miliona evra, a kako su istakli prilikom predstavljanja projekta, u maju ove godine, inspiracija za idejno rešenje proistekla je iz analize same lokacije – Zelenog venca, koji je jedan od najprometnijih i, samim tim, i najzagađenijih delova grada.

Zelena_zgrada2

Osnovna ideja projekta jeste sveukupan doprinos poboljšanju kvaliteta života u centralnoj gradskoj zoni – kako uticajem na smanjenje zagađenja i buke zelenim fasadama, tako i kraćim zadržavanjem vozila na ulici, čemu će doprineti garaža u našem objektu.

Prvi soliter sa zelenim fasadama u Srbiji imaće ukupnu površinu veću od 30.000 kvadratnih metara, a zelene fasade će zauzeti 2.737 kvadratnih metara. Pored vertikalnih zelenih fasadnih sistema, na spoljašnjim delovima objekta nalaziće se dodatno zelenilo u vidu saksijskih biljaka, a krovovi, ukupne površine 2.631 kvadratnih metara, takođe će biti zeleni.

U prvoj zelenoj zgradi sve će biti u znaku ekologije. Objekat će biti multifunkcionalan, pa će se u njemu naći i Eco-hub – centar za edukaciju i praktično stručno usavršavanje učenika, studenata i mladih naučnika. Zauzeće četiri etaže zgrade i sastojaće se od konferencijskih sala i učionica, eko izložbenog prostora i sajma, kao i prostora za rad namenjenog startapima i pojedincima koji razvijaju „zelene“ ideje.

Zelena_zgrada3

„Štatverk“ zgrada sadržaće i poslovni prostor namenjen isključivo ekološki orijentisanim kompanijama i organizacijama. U podnožju će se nalaziti garaža sa 514 parking mesta, kao i parking za bicikle i punjači za električna vozila. Krov najvišeg dela objekta predviđen je za javni vidikovac i eko-restoran.

Posebno zanimljiv biće apart-hotel – princip izdavanja stanova po ugledu na hotele, u kojima ljudi ne odsedaju, već žive, ali mogu da se „odjave“ kad god žele.

Zelena_zgrada1

Unutrašnjost objekta takođe će biti oplemenjena brojnim biljkama. Samo oblikovanje zgrade je osmišljeno tako da optimizuje potrošnju energije. Konzole predviđene idejnim rešenjem prave mikroklimatsku barijeru između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora zgrade i ujedno kontrolišu upad sunčevog zračenja u letnjem i zimskom periodu.

Projekat predviđa korišćenje fotonaponskih ćelija, vetrogenetatora, geotermalne energije, kao i razmenu toplote u okviru kanalizacionih sistema i upotrebu piezoelektričnih podova.

Zeleni soliter imaće 13 spratova, a na krovu je planiran vidikovac za panoramsko razgledanje Beograda, koji će biti otvoren za sve posetioce.

Naše mesto

Foto: Facebook/Stattwerk Beograd

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime