Od eko-taksi u budžet uplaćeno oko 10 milijardi dinara

0
Medija_centar

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović rekao je da su, na osnovu principa „zagađivač plaća“ i „korisnik plaća“, srpska preduzeća tokom prošle godine na ime ekološke takse u budžet su uplatila skoro 10 milijardi dinara.

Uzimajući u obzir i ostale ekološke takse, ukupni prihodi od taksi (republičkog budžeta, budžetskog fonda za zaštitu životne sredine Autonomne Pokrajine Vojvodine i budžetskih fondova za životnu sredinu lokalnih samouprava) iznosili su 13,3 milijardi dinara.

– Ono što možemo sa sigurnošću da kažemo je da broj kompanija koje plaćaju ekološku taksu permanentno raste. Sa merama koje smo preduzeli više nijedna kompanija neće biti u mogućnosti da sakrije svoje podatke – izjavio je Radović.

Kako je istakao, Agencija za zaštitu životne sredine u prethodnih nekoliko godina implementirala je najnovije softversko rešenje koje je, sa druge strane, propraćeno pravnom regulativom, i to je dalo dramatične rezultate.

– Uspeli smo da broj izveštaja koje dobijamo godišnje povećamo za oko 2.000, a time i prihod od ekološke takse – istakao je Radović.

Više od 20.000 kompanija u Srbiji je inače u obavezi da plaća eko-taksu, a ta cifra se menja iz godine u godinu.

Foto: Medija centar Beograd

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime