Prva e-faktura zvanično prošla kroz Sistem elektronskih faktura

0
prijavljivanje za prvu e-licitaciju
Foto: Ilustracija Pixabay.com

Prva e-faktura je prošla kroz produkcionu verziju Sistema elektronskih faktura, koja je i zvanično dostupna korisnicima na adresi https://efaktura.mfin.gov.rs/.

Ministarstvo finansija još jednom poziva sve subjekte javnog sektora da se registruju i pređu na sistem e-faktura najkasnije do 1. maja.

Do sada se na produkcionu verziju Sistema elektronskih faktura prijavilo 1.768 pravnih lica od čega 1.398 korisnika javnih sredstava.

Korišćenje produkcione verzije Sistema e-faktura je do 1. maja dobrovoljno, a nakon toga će ono biti obavezno za subjekte javnog sektora koji šalju, primaju i čuvaju fakture, kao i za subjekte privatnog sektora koji izdaju e-fakturu subjektima javnog sektora.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva finansija od trenutka registracije korisnika na Produkcionu verziju sistema elektronskih faktura, na adresi  https://efaktura.mfin.gov.rs/, primenjuju sva prava i obaveze propisane Zakonom o elektronskom fakturisanju, što, između ostalog, podrazumeva i da sve poslate i primljene elektronske fakture imaju svojstvo verodostojnih isprava.

Registracija na produkcionoj verziji Sistema elektronskih faktura automatski će se preneti i na demo verziju tog sistema, u slučaju da nije otvoren nalog na novoj demo verziji. Nova demo verzija Sistema elektronskih faktura dostupna je na adresi https://demoefaktura.mfin.gov.rs/.

Završna obuka „Primena sistema elektronskih faktura“

Povodom uvođenja novog modela e-faktura, Ministarstvo finansija sledeće sedmice, organizuje i završnu obuku „Primena sistema elektronskih faktura“, za sve lokalne samouprave, javna preduzeća i ustanove.

Učesnici obuke biće detaljno upoznati kako sa pravnim okvirom primene elektronskih faktura, tako i sa mogućnostima ažuriranog sistema elektronskog fakturisanja, načinom korišćenja, te najčešćim scenarijima za slanja i prijem elektronskih faktura između različitih aktera.

Zakon i propisi za elektronsku fakturu

Zakonom o elektronskom fakturisanju se sistemski uređuje oblast slanja, prijema i čuvanja elektronske fakture.

Tim Zakonom je propisano da od 1. maja nastupa obaveza subjekta javnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu, i da izdaje elektronske fakture drugom subjektu javnog sektora.

eFaktura
Foto: Ilustracija, Pixabay.com

Takođe, tada nastupa obaveza subjekta privatnog sektora da izda elektronsku fakturu subjektu javnog sektora.

Znači, od 1. maja 2022. godine poslovanje sa državom postaje ekonomičnije i sigurnije, a Zakonom propisan način slanja, primanja i čuvanja elektronskih faktura će postepeno usvojiti i privredni subjekti u međusobnim transakcijama.

Obaveza subjekta privatnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu izdatu od strane subjekta javnog sektora, primenjivaće se od 1. jula 2022. godine.

Na kraju, obaveze izdavanja i čuvanja elektronske fakture u transakcijama između subjekata privatnog sektora nastupaju od 1. januara 2023. godine.

Korišćenje sistema elektronskih faktura biće besplatno.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime