Otvoren prvi Francusko-srpski forum inovacija

0
robotika
Foto: Ilustracija, Pexels

Prvi francusko-srpski forum inovacija otvoren je danas u Beogradu u čijem će fokusu biti digitalizacija industrijskih procesa i budućnost poljoprivrede i ishrane.

Na otvaranju foruma u Muzeju nauke i tehnike ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao da je ovaj skup dobra prilika da predstavnici kompanija, studenti, investitori i predstavnici institucija razgovaraju o potencijalima za srpsko-francuske inovacije i da Srbija javnosti predstavi mesta nauke i tehnike, kao i mogućnosti koje ima.

On je ukazao na to da je u poslednjih nekoliko godina naša zemlja postala mesto gde se novi, inovativni projekti i solucije razvijaju, a uspostavljeni naučno-tehnološki parkovi omogućavaju ljudima sa idejama da ih prikažu u praksi.

– Srbija je prepoznala važnost veštačke inteligencije i prva je zemlja u regionu Jugoistočne Evrope koja je usvojila strategiju razvoja veštačke inteligencije, podvukao je Ružić i podsetio na to da je u martu 2021. godine Vlada donela odluku o uspostavljanju centra veštačke inteligencije u Novom Sadu.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar rekao je da je cilj foruma jačanje saradnje srpskih i francuskih istraživača i kompanija kao i da se istaknu prilike koje nudi tehnologija kao što je veštačka inteligencija.

– Da bismo razvili inovativna rešenja potrebne su nam tri stvari – način razmišljanja, talentovani učenici i istraživači i kompanije i institucije, nacionalne i evropske, s vizijom i sposobnošću da finansijski podrže i investiraju u programe“, rekao je Košar.

Francuska, istakao je, podržava srpske inovacije i naučna istraživanja nudeći stipendije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime