Priboj i Prijepolje razvijaju potencijale uz pomoć Evropske Unije

0
Foto: europa.rs

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini obišao je opštine Priboj i Prijepolje i uverio se u razvoj projekata koje EU podržava u ovim opštinama.

Bertolini je u Priboju sa predsednikom opštine Lazarom Ravovićem obišao Slobodnu zonu, u kojoj su uslovi za poslovanje i privlačenje investicija značajno unapređeni uz podršku EU, prenosi zvanični sajt EU u Srbiji.

Šef Odeljenja za saradnju je naglasio da se podrška EU u Priboju vidi na svakom koraku. On je dodao da 65 odsto zakonodavstva Eu ima direktan uticaj na lokalne samouprave.

– Radimo na tome da više sredstava dođe do lokalnih samouprava. Naša podrška može da bude značajno veća ukoliko nacoinalne vlasti unaprede kapacitete da apsorbuju fondove – rekao je Bertolini.

On je dodao da će sredstva sigurno biti povećana kada Srbija postane članica EU.

– Do tada bi lokalne samouprave trebalo da se pripreme jer je prioritet investiranje u ljude, posebno mlade i obrazovane – dodao je Bertolini.

Evropska Unija je sa više od 480.000 evra podržala infrastrukturno opremanje Slobodne zone u Priboju. Rekonstruisana je postojeća i izgrađena nova vodovodna i hidrantska mreža, dok je Uprabvna zgrada renovirana.

– Slobodna zona je pokretač razvoja Priboja i danas ovde imamo 712 zaposlenih, ne računajući nemačkog investitora koji je napravio fabriku za 400 zaposlenih – rekao je predsednik opštine Priboj.

U Prijepolju, Bertolini je nakon sastanka sa predsednikom opštine Vladimirom Babićem obišao park Narodnih heroja. Park će biti završen uz finansijsku pomoć EU PRO Plus programa.

On je istakao da je integracija u EU proces koji uključuje sve građane i opštine, jer će oni prvi osetiti benefite tog procesa.

– „Tajna“ je u ulaganju u mlade i njihove kapacitete. Moraju imati jezičke sposobnosti i veštine da se bave projektima i rade sa partnerima poput EU. Nadam se da će ulaganje u mlade biti u fokusu nove Vlade Srbije, ali i lokalnih samouprava – rekao je Bertolini.

On je dodao da će sigurno ponovo posetiti Prijepolje kao turista i ocenio da ova opština ima izuzetan turistički sadržaj i potencijal.

Bertolini je dodao da će sigurno ponovo posetiti Prijepolje i to kao turista, jer je ovo opština sa odličnim turističkim sadržajem i potencijalom.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime