Predstavljen „Program za suzbijanje sive ekonomije 2022-2025“

0
Program za suzbijanje sive ekonomije
Foto: Ilustacija Pixabay.com

Ministarstvo finansija Republike Srbije i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) održali su 8. februara održali su sednicu Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije, na kojoj je predstavljen „Program za suzbijanje sive ekonomije 2022-2025“.

Ministar finansija Siniša Mali je uz osvrt na dosadašnje rezultate u borbi za fer konkurenciju i povoljan poslovni ambijent, istakao da siva ekonomija ne samo da utiče na manju naplatu javnih prihoda i usporavanje privrednog rasta, nego je i opasnost za konkurenciju.

– Vlada Srbije je 2015. godine definisala i napravila prvi program koji je bio vezan za suzbijanje sive ekonomije, sa konkretnim planom i koracima. Od preporuka iz programa realizovali smo njih 71 odsto”, kazao je Mali osvrnuvši se na glavne ciljeve programa koji su ostvareni, rekao je ministar.

Uvode se eFiskalizacija i eFaktura 

On je dodao da je taj program je definisao sistem eFiskalizacije, koji će biti uveden do kraja maja, potpuno nov sistem eFaktura, što će biti uvedeno do kraja godine, a to će umnogome doprineti smanjenju sive ekonomije i većoj legalnosti tokova plaćanja između pravnih lica i u maloprodaji.

Ministar je najavio novi zakon o javnim nabavkama i portal Javnih nabavki, što je takođe bilo u programu iz 2015. godine, zatim dalje smanjenje opterećenja na zarade, koja su sa 63 odsto smanjena na 61 odsto, pri čemu je od prošlog meseca povećan neoporezivi deo zarade sa 18.300 dinara na 19.300 dinara.

– Ukinuli smo 0,5 odsto doprinosa za PIO fond na teret poslodavca, dakle znatno smo smanjili opterećenje zarada kako bismo podstakli zapošljavanje i na taj način uticali na smanjenje sive ekonomije, rekao je Mali.

Reforma Poreske uprave

Dodao je da će jedna od mera programa biti značajna reforma Poreske uprave, istakavši da je sada najveći deo posla te uprave digitalizovan i automatizovan.

Najavljeno je i povezivanje Poreske uprave sa Upravom carina i inspekcijama, pri čemu će se raditi na rešavanju oporezivanja fleksibilnih oblika zapošljavanja i primeni u što većoj meri bezgotovinskog plaćanja i da se konačno reši problem parafiskalnih nameta, kako bi bio stvoren transparentniji ambijent za poslovanje privrede.

Reforma inspekcijskog sistema

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović ocenila je u svom izlaganju da je ministarstvo na čijem je čelu sprovelo značajne mere iz Plana suzbijanja sive ekonomije u vezi sa koordinacijom rada inspekcijskih službi i reformom inspekcijskog sistema, koji podrazumeva digitalizaciju i stalni dijalog sa privredom, sudovima i drugim zainteresovanim stranama.

– Naše inspekcije su se našle pred izuzetnim izazovom tokom pandemije i uspele su da obezbede primenu protivpandemijskih mera i očuvaju javno zdravlje, uz maksimalni mogući stepen privrednih aktivnosti, naglasila je Obradović.

Obradović je rekla da se nastavlja s procesom digitalizacije inspekcijskog nadzora i uspostavljanjem potpuno automatizovog sistema rada, jačanja inspekcija i razvijanja alata za stalan dijalog s privredom i saradnju sa sudovima radi unapređenja efikasnosti rada inspektora.

Javna rasprava povodom predloga Programa za suzbijanje sive ekonomije trajaće do 28. februara, a dokument je dostupan na sajtovima mfin.gov.rs i uzmiracun.rs.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime