MDULS: U toku reforma inspekcija u Srbiji

0
reforma inspekcija
Foto: Ilustracija, Pixabay.com

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović je nakon predstavljanja „Uporedno pravne analize pravnog položaja inspektora sa preporukama za unapređenje položaja i rada“ rekla da mora da se radi na promeni atmosfere i sasvim drugačijem shvatanju inspektorskog rada.

– Reforma inspekcija je kompleksna tema, koja ne može biti rešena jednom uredbom ili izmenom nekog zakona. Važno je da javnost upoznamo sa time, kao i sa činjenicom da inspektori nisu neko ko samo kažnjava, već oni koji treba preventivno da deluju. Da bismo to postigli, moramo više uvažiti inspektore i njihov rad nego što je to bio slučaj do sada, rekla je Obradović.

Reforma inspekcija prioritet u radu MDULS

Ona je navela da je, na osnovu smernica koje je MDULS dogovorilo sa NALED-om, izrađena analiza potreba za uvođenjem novog službeničkog zvanja inspektor i izrazila zadovoljstvo što su na današnjem skupu svi zajedno, MDULS, NALED, Mreža inspektora Srbije, ali i inspektori iz različitih ministarstava, razmotrili prave potrebe za dalju reformu inspekcija u Srbiji.

– Reforma inspekcija jedan je od prioriteta u radu MDULS i, iako smo u izbornoj godini, to ne treba da zabrinjava ni inspektore, ni one koji rade u ovoj oblasti, jer ćemo na reformi raditi do formiranja nove Vade, a ja ću se založiti da narednom ministru u ovom resoru objasnim važnost nastavka procesa reforme inspekcija u Srbiji, a ne njegovo zaustavljanje ili usporavanje, istakla je Obradović.

Unapređenje položaja inspektora i povećanje njihovog broja 

Ona je dodala da je jedan od prioriteta unapređenje položaja inspektora, ali i povećanje njihovog broja. To je bilo predviđeno i Akcionim planom do 2021. godine, ali koji zbog čitave situacije, posebno sa pandemijom Kovid 19, nije mogao u potpunosti da se realizuje, tako da je od nedostajućih 1.000 inspektora, pokrenut postupak zapošljavanja za oko njih 150.

– I na ovome ćemo nastaviti da radimo, kao i na predloženim mogućnostima kako treba i na koji način uvesti novo službeničko zvanje inspektor, ali i na tome kako urediti njihove zarade, a posebno kako ih pravno zaštititi po ugledu na posebnu zaštitu koju imaju novinari i advokati, navela je ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

Obradović je dodala da će svi partneri uključeni u proces reforme inspekcija u Srbiji, na osnovu zajedničkih zaključaka, nastaviti saradnju.

– MDULS je poslednjom izmenom svoje sistematizacije značajno unapredilo sektor koji se bavi inspekcijskim nadzorom i koordinacijom svih inspekcija u Srbiji, kao i time da su za poslednjih godinu dana vrata Ministarstva više otvorena za saradnju sa inspektorima, čije jačanje treba nastaviti, kako bi dala bolje rezultate i efekte, zaključila je resorna ministarka.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime