Ministarstvo finansija poziva javni sektor da se na vreme pripremi za e-Fakture

0
efakture za korisnike javnih sredstava

Ministarstvo finansija Republike Srbije podsetilo je danas korisnike javnih sredstava da preduzmu sve neophodne aktivnosti kako bi na vreme prešli na novi sistem elektronskih faktura.

Novi sistem će ubrzati procese rada i poslovanja i obezbediti veću pravnu sigurnost svim poslovnim subjektima kada je reč o dostavljanju i primanju faktura, kao i njihovo bolje čuvanje.

– U skladu sa Predlogom izmena i dopuna Zakona o elektronskom fakturisanju, većina korisnika javnih sredstava pripadaće kategoriji subjekata javnog sektora. Oni će od 1. maja 2022. godine imati obavezu da koriste Sistem elektronskih faktura, koji omogućava automatsko registrovanje faktura u Centralni registar faktura, navodi se u saopštenju.

Naime, u skladu sa Predlogom zakona, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, od 1. maja 2022. godine, nastupa obaveza subjekta javnog sektora da prima i čuva elektronsku fakturu i da izdaje e-fakture drugom subjektu javnog sektora.

U isto vreme nastupa i obaveza da elektronski evidentira obračun poreza na dodatu vrednost. Od tog datuma će se vršiti i registrovanje primaoca po automatizmu za subjekte javnog sektora, ukoliko se prethodno nije registrovao.

Ostali rokovi predviđeni Zakonom o elektronskom fakturisanju se neće menjati. To znači da obaveza subjekta javnog sektora da izda elektronsku fakturu subjektu privatnog sektora, u skladu sa Zakonom, nastupa od 1. jula 2022. godine.

Za pristup sistemu elektronskih faktura (demo ili produkciono okruženje) neophodno je da korisnik poseduje eID (elektronski identitet) koji može dobiti na portalu eUprave.

Detaljnije informacije o Sistemu elektronskih faktura, kao i o uputstvima za njegovo korišćenje mogu se naći na adresi www.efaktura.gov.rs, kao i na internet prezentaciji Ministarstva finansija. Dostupna je i demo verzija Sistema elektronskih faktura.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime