Povećanje energetske efikasnosti u 80.000 domaćinstava

0
poziv za ugradnju solarnih panela za fizička lica
Foto: Ilustracija, Pixabay

Svetska banka odobrila je zajam od 50 miliona dolara za podršku povećanju energetske efikasnosti u domaćinstvima u Srbiji u okviru nacionalnog Programa energetske efikasnosti koji realizuje Ministarstvo rudarstva i energetike.

– Sredstvima Svetske banke podržaće se program koji Ministarstvo, zajedno sa lokalnim samoupravama sprovodi od prošle godine, gde se kroz javne pozive dodeljuju subvencije građanima u iznosu do 50% ulaganja u zamenu stolarije, unapređenje izolacije ili zamenu kotlova i peći, kao i za postavljanje solarnih panela, navodi se u saopštenju ministarstva.

Cilj programa „Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji“ je poboljšanje dostupnosti energetske efikasnosti, održivog grejanja i solarnih panela domaćinstvima u Srbiji. Realizacija ovog projekta treba da doprinese smanjenju energetskog i ugljeničnog intenziteta u stambenom sektoru u Srbiji, poboljšanju kvaliteta vazduha u urbanim sredinama, povećanju kvaliteta grejanja i uslova života domaćinstava sa nižim primanjima.

Svetska banka je prva međunarodna finansijska institucija koja je zvanično podržala nacionalni Program energetske efikasnosti, a u toku su razgovori i sa drugim međunarodnim partnerima.

Program će obuhvatiti 80.000 domaćinstava sa težištem na socijalno ugrožena domaćinstva, a od tog broja do 25.000 domaćinstava će imati ulaganja u održivo grejanje.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime