Potencijal Srbije u razvoju veštačke inteligencije

0
Veštačka inteligencija i čovek u novom digitalnom dobu - javno slušanje
Foto: Ilustracija, Pexels

Javno slušanje na temu „Veštačka inteligencija i čovek u novom digitalnom dobu“ održano je danas u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u organizaciji Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i eUpravu dr Mihailo Jovanović je istakao da je krajem 2019. usvojena Nacionalna Strategija za razvoj veštačke inteligencije za period 2020-2025, kao i da je Srbija prva država u regionu jugoistočne Evrope i 26. na svetu koja je usvojila nacionalnu Strategiju ovog tipa.

On je dodao da je jedna od mera iz Strategije predviđala uspostavljanje Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju i da je u Državnom data centru u Kragujevcu instaliran i pušten u rad NVIDIA superkompjuter koji će omogućiti našim inovativnim startap kompanijama i naučnicima da brzo razvijaju nove AI proizvode.

– Sada je svima jasno šta znači digitalizacija, kada smo primenom sistema eUprave organizovali jedan od najuređenijih i najpravednijih sistema masovne vakcinacije protiv kovida 19 na svetu. Sada nam mnogi zavide kada izvoz našeg IKT sektora raste godišnjom stopom od oko 25% svake godine počev od 2016. godine, skoro ni malo uzdrman pandemijom kovida. Sada nam odaju priznanje najveće svetske IT kompanije poput Gugla, Majkrosofta, Orakla, IBM-a, Huawei-a, mnoge od njih zakupljujući komercijalni prostor u Državnom data centru u Kragujevcu, čineći ga istinskom silicijumskom dolinom Srbije. Sada smo srpskoj pameti, najboljim istraživačima i inovatorima, dali alat u ruke, da nas povedu u ostvarenje ciljeva zacrtanih do 2025. godine – Srbije kao ekonomskog, infrastrukturnog, privrednog i tehnološkog regionalnog lidera, rekao je Jovanović.

Učešće u javnom slušanju uzeli su i prof. dr Dubravko Ćulibrk, direktor Instituta za veštačku inteligenciju, dr Tamara Vučenović, profesor Fakulteta za menadžment Univerziteta Metropolitan i urednica emisije „Digitalne ikone“ i Nevena Ružić iz Fondacije za otvoreno društvo.

Javno slušanje održano je uz podršku Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP).

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime