Državni data centar u Kragujevcu dobija superkompjuter

0
Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju
Foto: Print screen / YouTube / RTV Kragujevac

Državnom data centru u Kragujevcu uskoro će biti isporučen superkompjuter, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić, naglasivši da će u tom trenutku ovaj grad postati centar infrastrukture za veštačku inteligenciju u Srbiji.

Podsetimo, tender za nabavku superbzog računara raspisan je u maju ove godine. Ukupna vrednost nabavke, je 197.975.000 dinara bez PDV-a, a ugovor je zaključen sa Atos IT Solutions and Services doo Beograd, odnosno sa Bull SAS iz Francuske.

– Superkompjuter je danas stigao na granicu, ali će nam biti potrebno oko mesec dana dok ga isporučimo i ugradimo u Državni data centar – rekla je ona, ocenivši da je to važno za Kragujevac i za Srbiju, kao i za mlade ljude i razvoj instituta i naučno-tehnoloških parkova u zemlji.

Istakla je da će do kraja novembra, početkom decembra, superkompjuter biti pušten u rad, i najavila da će do kraja prvog kvartala sledeće godine biti završena i druga faza Državnog data centra, navedeno je na sajtu Vlade.

– Budući da je reč o prvom Državnom data centru u Srbiji i jedinom u ovom delu Evrope, sada se radi studija o tome kako toplotu, koja se generiše zbog rada svih servera, iskoristiti za grejanje u Kragujevcu – rekla je predsednica Vlade, pri čemu je izrazila uverenje da će to biti jedan od najinovativnijih projekata u ovom delu Evrope.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime