Naučno-tehnološki park Beograd objavio poziv za ubrzani razvoj inovativnih ideja

0
razvojni fond vojvodine
Foto: Ilustracija, Pixabay

Naučno-tehnološki park Beograd objavio je javni poziv za Raising Starts, novi program podrške startap timovima i kompanijama za ubrzan razvoj inovativnih proizvoda i usluga u najranijim fazama razvoja.

Program, uz podršku Vlade Švajcarske, obuhvata intenzivne obuke za razvoj biznisa, mentorstvo, kao i finansijsku podršku do 15.000 švajcarskih franaka, a prijave su otvorene do 25. januara 2021. godine.

Na onlajn događaju je rečeno da će program pokriti troškove namenjene izradi prototipa, razvoju biznis modela, istraživanju tržišta, te testiranju prvih kupaca, zaštiti intelektualne svojine kao i ostale troškove koji su u vezi sa razvojem novih proizvoda ili usluga.

Na ovaj način, kroz više javnih poziva, u naredne tri godine Raising Starts će podržati razvoj do 100 novih startap kompanija, a osim Beograda proširiće svoj obuhvat u regione Niša i Čačka.

Gordana Danilović Grković, v.d direktorka Naučno-tehnološkog parka Beograd je na onlajn predstavljanju programa Raising Starts, rekla da ceo svet i sve razvijene ekonomije osnivaju i unapređuju programe podrške, u cilju postizanja konkurentnosti.

– Mnoge zemlje razvijaju programe podrške, od inkubatora, habova, akcelatora, tehnoloških parkova i konstantno unaređuju i tu paletu šire. To radimo jer su inovacije ključni faktor konkurentosti za društvo. Nema izvoza ako niste inovativni – rekla je Danilović Grković.

Ističe i da su inovacije veliki rizik danas, te da u ekonomijama u kojima nema podrške, mali broj pojedinaca se i odlučuje da inovira.

– Ako inovacija ne uspe, štetu imaju samo pojedinci i kompanije, ali ako inovacija uspe, korist ima celo društvo. Zato je važno da što više ljudi i kompanija podržimo kako bi ubrzali naš razvoj. Iz tog razloga i pokrećemo ovaj pogram, a zato smo i pokrenuli i NTP Beograd. NTP je dosad, podržao razvoj više od 100 kompanija, dok kompanije članice danas zapošljavaju više od 850 visoko-obrazovanih i izvoze u preko 40 zemalja na svetu – izjavila je danas v.d. direktorka NTP Beograd.

Ko može da se prijavi na program Raising Starts?

Prema Startup Genome istraživanju, nedostatak finansijske podrške za startape u najranijim fazama razvoja predstavlja jedan od najvećih izazova startap ekosistema u Srbiji, i da bi nastavio da raste neophodni su novi mehanizmi podrške investiranju.

Raising Starts je prvi program ovog tipa u Srbiji koji istovremeno obezbeđuje i stručnu i finansijsku podršku startapima u najranijim fazama razvoja.

Na ovaj program, mogu konkurisati startap timovi od najmanje 2 člana i inovativne kompanije osnovane ne duže od dve godine do datuma objavljivanja javnog poziva, a koji razvijaju inovativne proizvode i usluge.

– Uz stručnu i finansijsku podršku u ranoj fazi razvoja, a uz pristup savremenim inovacionim laboratorijama i mreži partnera, investitora i drugih startap osnivača u NTP Beograd, Raising Starts će omogućiti startap timovima i kompanijama da steknu neophodna znanja i veštine kako da premoste prepreke na putu od inovativne ideje do spremnosti za investicije i izlazak na globalno tržište – navode iz NTP Beograd.

O programu

Program Raising Starts je kreiran kroz projekat „Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova“ kojim Vlada Švajcarske podržava dalji razvoj inovacija i tehnološkog preduzetništva u Srbiji.

Program sprovodi NTP Beograd po Memorandumu o saradnji potpisanom između Vlade Republike Srbije i Vlade Švajcarske (Državni sekretarijat za ekonomske poslove SECO).

Cilj je, kako navode iz NTP-a, osnivanje i razvoj novih inovativnih kompanija koje će doprineti povećanju izvoza, novih zapošljavanja i omogućiti mladima da u Srbiji razvijaju inovativne biznise koji su rame uz rame sa svetom.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime