Počelo čišćenje divljih deponija širom Srbije

0
čišćenje divljih deponija
Foto: Naša mesta

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da je danas na više lokacija počela akcija čišćenja divljih deponija, koja će, uz podršku tog ministarstva, u narednih mesec dana, biti sprovedena u 34 grada i opštine.

Ova akcija je počela u Subotici, Novom Sadu, Čačku, Vršcu i opštinama Ćuprija, Gornji Milanovac, Sokobanja, Tutin, Bela Crkva, Žitište, Lebane, Vladimirci, Plandište, Kula, Bojnik, Knić i Nova Varoš.

Resorno ministarstvo izdvojilo je ove godine 80 miliona dinara za podršku lokalnim samoupravama u rešavanju problema divljih deponija, dok je 20 miliona opredeljeno za postavljanje video-nadzora na očišćenim lokacijama.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović istakla je da divlje deponije predstavljaju jedan od najvećih ekoloških problema u Srbiji i da država, zajedno sa lokalnim samoupravama, aktivno radi na njegovom rešavanju.

Neadekvatno odlaganje otpada utiče na zagađenje vazduha, vode i zemljišta i zato je izuzetno važno da podižemo svest građana o tome da jedino zajedno možemo da se izborimo sa ovim velikim problemom, poručila je ona.

Vujović je najavila da će Ministarstvo nastaviti da izdvaja sredstva za ovu namenu kako bi se unapredilo stanje životne sredine, popravio kvalitet života i osigurala čistiju budućnost za naredne generacije.

Ona je podsetila na to da je uklanjanje smetlišta i divljih deponija nastavak akcije koju je Ministarstvo, u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave, pokrenulo prošle godine.

Prema njenim rečima, rezultat će biti 700 očišćenih divljih deponija od ukupno 3.500, koliko se procenjuje da ih ima na teritoriji Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime