Dodeljena sredstva za uklanjanje divljih deponija

0
uklanjanje divljih deponija
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i predstavnici lokalnih samouprava potpisali su danas ugovore o dodeli sredstava za uklanjanje divljih deponija i projekte zaštite zemljišta.

Kako je istaknuto u saopštenju, resorno ministarstvo je na dva javna konkursa odobrilo sredstva za uklanjanje divljih deponija u 34 lokalne samouprave, kao i za projekte zaštite zemljišta u 14 gradova i opština u Srbiji.

Vujović je izjavila da se nastavlja rešavanje problema divljih deponija i da će uz sredstva koja su na poslednjem konkursu opredeljena za tu namenu, biti očišćeno više od 700 lokacija za godinu dana.

Vujović: Važno je podići svest građana

Ovo je, kako je ocenila, značajna podrška lokalnim samoupravama za unapređenje stanja životne sredine i podizanje kvaliteta života građana.

– Neodgovorno i neadekvatno odlaganje otpada utiče na zagađenje vazduha, vode i zemljišta i izuzetno je važno da podižemo svest građana jer jedino zajedno možemo da se izborimo sa ovim velikim problemom i da budućim generacijama ostavimo čistu i zdravu zemlju, poručila je ministarka.

Obezbeđeno 20 miliona dinara za video-nadzor

Prema njenim rečima, na više lokacija koje su očišćene u prethodnom periodu postavljen je video-nadzor, a i ove godine je, pored 80 miliona dinara namenjenih za uklanjanje deponija, obezbeđeno još 20 miliona za postavljanje video-nadzora.

Ona je objasnila da je postavljanje kamera značajno da ne bismo dolazili u situaciju da iznova čistimo iste lokacije, navodeći da su one povezane i sa ekološkim informacionim sistemom „gReact“, što omogućava da se stanje na jednom očišćenim lokacijama prati u realnom vremenu.

– Putem tog sistema moći ćemo i da, na osnovu prijava građana, efikasnije rešavamo ekološke probleme i planiramo budžetska sredstva za naredne projekte. Do sada se pokazalo da su građani na ovaj način najviše prijavljivali divlje deponije i zato i opredeljujemo sredstva za njihovo uklanjanje – navela je ministarka.

Vujović je navela da će Ministarstvo u ovoj godini, iznosom od 100 miliona dinara, podržati i projekte sanacije devastiranog zemljišta na kojima su bile deponije, erozivnog zemljišta ili klizišta, a po realizaciji projekata, građani će dobiti uređene površine, saopšteno je iz Ministarstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime