Počele obuke za članove Koordinacionog tela prekogranične saradnje

0
upravljanje ljudskim resursima
Foto: Ilustracija, Pexels

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) saopštila je da je održana je prva od ukupno 10 tematskih obuka namenjenih članovima Koordinacionog tela prekogranične saradnje Srbija – Severna Makedonija.

Okupila je predstavnike javnog, privatnog i civilnog sektora iz tri lokalne samouprave u Srbiji (Lebane, Vlasotince, Surdulica) i dve u Severnoj Makedoniji (Kumanovo, Staro Nagoričane).

Kako je istaknuto, obuke imaju za cilj osposobljavanje ključnih aktera na lokalu u oblasti kreiranja, sprovođenja, praćenja i vrednovanja učinaka razvojnih politika – planova, sektorskih strategija, programa i projekata u sferi lokalnog ekonomskog razvoja.

Treninzi se organizuju u okviru projekta prekogranične saradnje “Bolje prilike po meri nerazvijenih područja”, koji finansira Evropska unija a sprovode NALED, Udruženje žena “Ruža” (Srbija), Fondacija “MIR” i Civilni centar “AktivUm” (Severna Makedonija).

– Uloga Koordinacionog tela prekogranične saradnje podrazumeva doprinos postizanju sinergetskog efekta u budućnosti kroz formulisanje zajedničkih aktivnosti i mera u 5 opština područja prekogranične saradnje Srbija – Severna Makedonija. Ovaj organ uspostavljen je sredinom marta 2022. godine kada je i održana konstitutivna sednica. Kada je reč o samim obukama, one za cilj imaju bliže povezivanje i građenje partnerstva  pet opština kroz upoznavanje i praktičan rad o ulozi predstavnika tri sektora i mogućnostima njihove saradnje u procesima kreiranja, sprovođenja, praćenja, evaluacije lokalnih razvojnih politika, a važnu ulogu imaju i diskusija i praktičan rad na osmišljavanju zajedničkih aktivnosti i projekata i definisanje akcionog plana koji je moguće sprovesti u kraćem, srednjem ili dugom roku,poručila je Dijana Spalević, savetnica za regionalni razvoj u NALED-u.

Kako je najavljeno, desetodnevne obuke će se sprovesti fazno, i to u periodu od 12. maja do 1. jula 2022. godine.

Realizuju ih predavači koji imaju više od dvadeset godina profesionalnog iskustva i ostvarenih rezultata u oblastima koje su predmet obuka.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime