EU i Naled pomažu poljoprivrednicima na jugu Srbije

0
projekti od javnog interesa
Foto: Ilustracija, Pexels

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) saopštila je da će projektom prekogranične saradnje „Bolje prilike po meri nerazvijenih područja“ i sredstvima Evropske unije biti finansirane opštine Lebane, Surdulica i Vlasotince, kao i Staro Nagoričane i Kumanovo u Severnoj Makedoniji.

– Nestabilnost i nepredvidivost cena, manjak pijaca, nedovoljna tražnja, nedostatak mehanizacije i radne snage najčešći su izazovi sa kojima se suočavaju poljoprivredni proizvođači sa teritorije opština Lebane, Surdulica i Vlasotince. Tržište je pretežno lokalno, pri čemu samo 10% proizvođača svoje proizvode prodaje izvan mesta boravka, a svega 2% izvozi svoje proizvode u inostranstvo, rezultati su analize koju je NALED sproveo za potrebe pomenutog projekta.

Kako je istaknuto, unapređenje konkurentnosti u poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji, kao i diverzifikacija dohotka i poboljšanje kvaliteta života u ruralnim područjima dva su ključna stuba preporuka u okviru projekta.

– Kroz ovaj projekat želimo da pošaljemo drugačiju poruku o ovim i svim lokalnim samoupravama u Srbiji koje se kategorizuju kao nerazvijena područja. Kao što smo imali priliku da vidimo, istina je drugačija – sve tri opštine su posebne, raspolažu specifičnim resursima, autentičnim proizvodima, netaknutom prirodom i drugim potencijalima koji nisu dovoljno prepoznati i promovovisani. To možemo zajedno da menjamo, za početak brendiranjem ovih proizvoda koji su ogledalo vaših opština. Uz finansijsku i stručnu podršku, vlasinski med, vlasotinačke rukotvorine ili povrće iz Lebana imaju kapacitet da postanu prepoznatljiv lokalni brend, poručila je Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a.

Lokalne administracije će u okviru projekta dobiti ekspertsku podršku za osmišljavanje podsticajnih mera u odabranim oblastima, a pomoć je obezbeđena i za poljoprivrednike – obuke za pokretanje biznisa, promocija i povezivanje na tržištu.

Dodatne informacije možete pronaći ovde.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime