PKS: Otvoren Inovacioni CDT hab

0
Fotografija preuzeta sa sajta pks.rs, autor Boban Ristić

Inovacioni hab Centra za digitalnu transformaciju svečano je otvoren u prostorijama Privredne komore Srbije .

Inovacioni hab je namenjen povezivanju tradicionalnih i inovativnih industrija, a predstavljen je Registar subjekata nacionalnog inovacionog sistema – platforma eInovacije, prenosi zvanični sajt PKS.

Hab CDT bi trebalo da omogući usluge namenjene IT industriji i IT/Tech startapima, poput pristupa inovacijama i povezivanje sa tradicionalnim industrijama, organizaciju događaja, hakatona, zatim, obuka i edukacija, podršku u vezi sa projektima i coworking prostor, zajednički prostor za saradnju.

Direktor Centra za digitalnu transformaciju (CDT) Privredne komore Srbije Predrag Nikolić rekao je da na početku rada Centra za digitalnu transformaciju cilj bio da se obezbedi podrška digitalnoj transformaciji poslovanja  mikro, malih i srednjih preduzeća u Srbiji . On je naveo da je tokom tog perioda više od 4.500 klijenata prošlo kroz Centar.

– U međuvremenu, nametnuo se novi cilj, a to je kreiranje snažnijeg kanala komunikacije između tradicionalne privrede i naučno tehnološkog dela privrede. Prostor Inovacionog haba će služiti startapima i svim tehnološkim kompanijama koje imaju ili traže put do nove ideje, ali i partnere u razradi svih svojih ideja – rekao je Nikolić.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović je naglasio da je Registar subjekata nacionalnog inovacionog sistema – platforma eInovacije, ključni instrument za identifikaciju i kontinuirano praćenje svih aktera inovacionog ekosistema. Prema njegovim rečima, Registar obezbeđuje osnovu za brzu i efikasnu koordinaciju između relevantnih subjekata. Ističe da platforma eInovacije omogućava da se svi subjekti inovacionih delatnosti jednostavnim putem, onlajn prijavom preko Portala eInovacije upišu u registar.

– Kao deo nacionalne inovacione strategije, ova sveobuhvatna baza podataka je temelj za uspešno ostvarivanje digitalne transformacije Srbije – poručio je Jovanović.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović  je istakla da su tokom ove godine kreirane tri platforme – eNauka koja startuje od 1. januara 2024, , portal Otvorene istraživačke infrastrukture, kao i platforma eInovacije. Ona je dodala da je prijava na platformu jednostavna i pozvala učesnike inovacione delatnosti, poputa startapa i „spinofova“, inovativne kompanije, regionalne inovacione centre, naučno-tehnološke parkove, kao i investitore, da se prijave.

Podsećamo, Privredna komora Srbije dodelila je nedavno nagrade najboljim srpskim doktorandima.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime