Kruševac: Dodeljeni ugovori za energetsku sanaciju

0
Fotografija preuzeta sa sajta krusevac.ls.gov.rs

Ugovori o sufinansiranju mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova uručeni su u kruševačkoj Gradskoj upravi.

Projekat su zajednički sproveli Grad Kruševac i Ministarstvo rudarstva i energetike, prenosi zvanični sajt Grada Kruševca.

Dodeljeno je ukupno 100 ugovora, koje je uručila ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.  Projekat „Čista energija i energetska efikasnost za građane“ predviđa dodelu bespovratnih sredstava za realizaciju mera energetske sanacije domaćinstvima. Osnovni cilj je podsticanje investiranja u poboljšanje energetske efikasnosti  i u primenu „čistih energija“, kao i širenje svesti o neophodnosti racionalnog upravljanja energijom. Za ovu namenu ukupno je izdvojeno 40 miliona dinara.

Ove godine, u odnosu na prethodne dve, veći broj građana u Kruševcu je dobio finansijsku podršku. Najčešće mere za koje su dobijene subvencije su zamena stolarije, inverzija kotlova od čvrstog goriva na gas, postavljanje izolacije i u jednom slučaju – ugradnja solarnih panela.

Prema rečima ministarke Đedović, ovaj program će biti sprovođen tokom narednih pet godina, tokom kojih će 50.000 građana moći da dobije subvencije za poboljšanje energetske efikasnosti.

– Zajednički ćemo realizovati još jedan veliki projekat, unapređenje energetske efikasnosti zgrade Doma sindikata, u koji će biti uloženo preko 70 miliona dinara. Osim toga, u Kruševcu je predviđeno ukupno ulaganje oko šest miliona evra u izgradnju toplotne pumpe koja će koristiti energiju prečistača otpadnih voda i modernizaciju podstanica – rekla je Dubravka Đedović Handanović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime