Pirot: Modernizacija Regionalnog centra za upravljanje otpadom

0
Foto: Ilustracija, Pexels

Ugovor za modernizaciju Regionalnog centra za upravljanje otpadom u Pirotu potpisan je u Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

Ugovorom je predviđena izgradnja kompostane za tretman biorazgradivog otpada, čime se podižu standardi zaštite životne sredine, prenosi zvanični sajt Ministarstva.

Ministarka Irena Vujović je istakla da je izgradnja kompostane korak napred ka modernizaciji regionalnog centra, gde će se i zeleni otpad tretirati po savremenim standardima.

– Postrojenje će imati kapacitet da tretira 12.000 tona otpada godišnje. U pitanju je zeleni baštenski i biorazgradivi otpad, kao i mulj iz budućeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Otpad tretiran u kompostani moći će ponovo da se upotrebi u skladu sa principima cirkularne ekonomije. Kompost nastao od zelenog otpada može da se koristi u poljoprivredi, a tretirain biorazgradivi otpad i mulj mogu dalje da se koriste kao prekrivka na telu deponije ili u građevinske svrhe – rekla je Irena Vujović.

Ministarka je navela da očekuje da će radovi na izgradnji početi u 2024. godini, dok je rok za realizaciju dve godine.

Regionalni centar u Pirotu operativan je od 2013. godine i predstavlja primer dobre prakse kada je reč o upravljanju otpadom.

Ministarstvo zaštite životne sredine je za ovaj projekat obezbedilo sredstva iz kreditne linije Evropske banke za obnovu i razvoj i Francuske razvojne agencije.

Podsećamo, upravljanje otpadom bilo je tema poslednjeg sastanka eko-poverenika Stalne konferencije opština i gradova.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime