Paraćinski meteorolog u službi građana i prirode

0
Foto: Facebook Vladimir Dikić

Kada je pre 15 godina počeo da se interesuje za meteorologiju, činio je to iz čiste radoznalosti. Vremenom je izučavanje ove nauke, Vladimiru Dikiću iz Paraćina meteorologija postala hobi.

Jedini meteorolog amater na teritoriji Pomoravlja je pre deset godina postavio meteorološku stanicu u svom dvorištu.

Sada ih ima ukupno četiri, a poslednje dve kupio je nedavno, nakon opštinskog konkursa o projektnom sufinansiranju namenjenog udruženjima građana.

– Stanica je 2019. proizvedena u Americi, napaja se putem solarne energije ili litijum-jonske baterije, cena joj je blizu 90 hiljada dinara, a podaci se ažuriraju putem interneta, kaže Dikić.

Stanice preko kojih Dikić prikuplja meteorološke podatke postavljene su u njegovoj kući u naselju Vrapčane i na Karađorđevom brdu. Nove će instalirati u selima Donja Mutnica i Stubica.

– Nove stanice davaće preciznije informacije koje će se ažurirati na svake 2 sekunde a to su: smer i brzina vetra, vlažnost vazduha i temeratura kao i količina padavina, dodaje Vladimir Dikić.

Ovaj Paraćinac smatra da će korist od podataka biti korisna svim njegovim sugrađanima a posebno poljoprivrednicima, putarskim preduzećima kao i sektoru za vanredne sutuacije u slučaju velikih količina padavina. Time se povećava mogućnost bržeg reagovanja prilikom vremenskih nepogoda kako bi se sačuvali životi ljudi, njihovi domovi, ali i životna okolina.

Vremenske podatke koji se u gotovo realnom vremenu ažuriraju, građani Paraćina i njegove okoline mogu pronaći na web strani www.paracin.vreme.in.rs. Dikić godinama uređuje i stranice na društvenim mrežama pod nazivom PN METEO.

Redovno objavljuje vremensku prognozu i upozorenja a odgovara i na poruke sugrađana. Njegova „armija“ pratilaca sada broji skoro četiri hiljade ljudi na Fejbuku i oko 1300 na Instagramu.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je iz budžeta Opštine Paraćin u okviru projekta „Eko Paraćin“. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime