Toplana u Šapcu prva u Srbiji proizvodi struju iz obnovljivih izvora energije

0
Energetska efikasnost u Šapcu
Foto: Pixabay.com

Na krovu poslovne zgrade Toplane-Šabac, 13. avgusta instalirana je mala solarna fotonaponska centrala od 3 kW, čime je ovo Javno-komunalno peduzeće postalo prvo u Srbiji koje proizvodi struju iz obnovljivih izvora energije.

Upotrebom obnovljivih izvora energije kao što je solarna, moguće je smanjiti upotrebu fosilnih goriva, sniziti troškove grejanja i električne energije ali i značajno doprineti smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Reč je o projektu Energetske zadruge – Sunčani krovovi Šabac, koja je osnovana u novembru prošle godine, po čemu je Šabac takođe pionir u našoj zemlji.

Solarnim panelima ušteda energije
Foto: Unsplach.com

U EU postoji veliki broj energetskih zadruga. U Srbiji nažalost, ne postoje podsticajni mehanizmi, a poseban problem je to što su energetske zadruge “nevidljive” za finansijske institucije.

Prema mišljenju stručnjaka, energetske zadruge bi trebalo da dobiju tretman aktivnosti od javnog interesa, zato što u prvi plan postavljaju proaktivne lokalne zajednice.

Legislativa bi trebalo da omogući da lokalna administracija na jednostavan način prihvati projekte koje realizuju ove zadruge.

Na državnom nivou bi trebalo da ih tretira kao komplementarne velikim energetskim sistemima, a ne kao konkurenciju s kojom velike energetske kompanije treba da se bore na tržištu.

Energija proizvedena iz fotonaponskih centrala, koje mogu biti smeštene na krovovima privatnih kuća, ali i na krovovima javnih objekata, donosi prihod od prodaje energetskim subjektima koji se bave trgovinom električnom energijom, ili uštede, ako se koristi za sopstvene potrebe.

U pripremi je pokretanje crowfunding kampanje za prikupljanje sredstava, koje bi zadruga upotrijebila za proširenje elektrane. Planirana snaga je 17 kW.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime