Sremska Mitrovica organizuje sakupljanje pesticidnog otpada

0
otpad od pesticida
Foto:Pixabay.com

Grad Sremska Mitrovica i ove godine organizuje sakupljanje pesticidnog otpada, odnosno ambalaže pesticidnih sredstava nakon upotrebe.

Ambalažni otpad od sredstava za zaštitu bilja predstavlja potencijalni rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ukoliko se njime ne upravlja na adekvatan način, zbog toga je potrebno da se sva pesticidna ambalaža čuva na bezbednom mestu, javila je RTV.

Sredstva za realizaciju ovog projekta su obezbeđena iz Zelenog fonda, odnosno od Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

Akciju sakupljanja otpada će realizovati Poljoprivredna stručna služba Sremska Mitrovica pod pokroviteljstvom Gradske uprave za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, a u saradnji sa Agencijom za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica.

Sakupljanje pesticidnog otpada  traje od 9. do 23. jula.

Poljoprivredni proizvođači mogu svakodnevno samoorganizovano da odnesu pesticidni otpad u privremeno skladište Poljoprivredne stručne službe, koje se nalazi u prostoru nekadašnje mitrovačke „Šećerane“.

Nakon preuzimanja ambalažnog otpada, poljoprivrednici dobijaju potvrdu na osnovu koje mogu da apliciraju za subvencije Ministarstva poljoprivrede i Pokrajinskog sekretarijata za privredu.

Ove godine su se prikupljanju pesticidnog otpada priključili i predstavnici civilnog sektora. Posao je veliki, a odgovornost je na svima i poljoprivrednicima, uvoznicima, proizvođačima i drugim kako bi se ostvarili veliki efekti u zaštiti zdravlja i životne sredine, rečeno je iz Agencije za ruralni razvoj, prenela je RTV.

Ukupna sredstva koja su dobijena za ovaj projekat je 2,5 miliona dinara, od kojih je Grad obezbedio 500.000 dinara a ostatak je iz Zelenog fonda, odnosno iz Ministarstva zaštite životne sredine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo, unesite svoje ime